Antena 3 Politică Adrian Năstase, din nou în faţa magistraţilor. La trei săptămâni de la eliberare este AUDIAT din nou

Adrian Năstase, din nou în faţa magistraţilor. La trei săptămâni de la eliberare este AUDIAT din nou

de O.P.    |    08 Apr 2013   •   05:54

Fostul premier, Adrian Năstase, se va prezenta astăzi, din nou, în faţa magistraţilor, la trei săptămâni de la eliberare. Acesta va fi audiat de magistraţii instanţei supreme în cel de-al treilea dosar de corupţie pentru care a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

La începutul acestei luni, 3 din cei 5 judecători care ar trebui să judece astăzi contestaţiile din dosar au depus cereri de abţinere, pe motiv că ar fi judecat şi alte dosare ale lui Năstase, dar cererile lor au fost respinse.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în dosarul Zambaccian pe 13 noiembrie 2006. Fostul prim-ministru era acuzat ar fi primit, în perioada 2002 - 2004, în calitate de şef al Executivului, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630 de mii de euro. Banii reprezentau contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În aprilie 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis dosarul înapoi la DNA, pentru refacerea urmăririi penale. Decizia a fost luată după ce Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate ce fusese invocată de Năstase în acest dosar.

Pe 30 martie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat de un complet de 3 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, în dosarul Zambaccian. Pentru cea de a doua acuzaţie, de luare de mită, fostul premier al României a fost achitat. Soţia sa, Dana Năstase, a fost achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, dar a fost condamnată la 3 ani cu suspendare, pentru folosirea de documente false la vamă. Procurorii DNA au depus recurs şi au cerut închisoarea cu executare. Apărarea a depus, la rîndul ei, recurs şi a cerut achitarea.

Irina Jianu, fostul şef al inspectoratului de stat în construcţii a fost singurul inculpat în acest dosar care a primit o pedeapsă cu executare. Ea a fost condamnată atunci la 3 ani de închisoare pentru folosirea de documente false la vamă.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close