Antena 3 CNN Politică Adrian Severin, urmărit penal pentru complicitate la spălare de bani. Fostul europarlamentar are sechestru pe conturi

Adrian Severin, urmărit penal pentru complicitate la spălare de bani. Fostul europarlamentar are sechestru pe conturi

Adrian Severin, urmărit penal pentru complicitate la spălare de bani. Fostul europarlamentar are sechestru pe conturi
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    17 Iul 2015   •   12:02
Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost audiat, vineri, la DNA, unde a aflat că în cazul lui său au fost extinse cercetările pentru complicitate la spălare de bani şi i-au pus sechestru pe conturi, inclusiv pe cel de salariu.



Adrian Severin a spus, la ieşirea din sediul DNA, că nu a dat o declaraţie în dosarul în care s-a extins cercetarea în cazul său, ci doar a fost anunţat care este fapta de care este acuzat, legat de un studiu privind relaţiile dintre NATO şi Uniunea Europeană, executat de experţi români.
 
Adrian Severin a spus că va contesta măsura, iar în ce priveşte înregistrările din Parlamentul European, fostul europarlamentar a spus că el dat consultaţii, nu a făcut lobby.

"S-a extins în sensul că de data asta nu sunt autor, slavă Domnului, sunt complice la faptul că cei care au primit bani pe studii (pentru studiu, n.r.) au făcut alte contracte, cu alţii, nu cu mine, şi că prin aceste alte contracte s-ar fi dorit să se spele bani proveniţi de la mine (...) Acuzaţiile sunt de complicitate la spălare de bani, de complicitate cu aceste firme", a declarat Adrian Severin.
 
Fostul europarlamentar a precizat că ar fi vorba de aproximativ 500.000 de lei, dar a arătat că aceşti bani nu au ajuns la el.

Pe 11 septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada decembrie 2010 - martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.
 
De asemenea, în schimbul banilor, Severin a acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la Sunday Times.
 
La cei 100.000 de euro se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

Ieri, procurorii DNA au extins urmărirea penală faţă de Anne Jugănaru şi Florin Abraham, asistenţi ai lui Adrian Severin când acesta era europarlamentar, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
 
Potrivit procurorilor, în perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Adrian Severin a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanţă cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.
 
În aceeaşi perioadă, suspecţii Anne-Rose-Marie Jugănaru, Florin - Leontin Abraham şi o altă persoană au acţionat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societăţile din grup către o fundaţie, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire şi instruire a personalului, mai spun anchetatorii.
 
Pe 19 iulie 2012, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Anne Jugănaru, George Vadim Tiugea - asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat şi administrator SC Head Hunting Professional SRL, şi Mihail Răducu Jugănaru, asociat şi administrator la SC A&A Social Consulting Center SRL, asociat la SC Afla Communications and Consulting SRL, SC Professional Consulting System SRL, SC Princeps Consulting Team SRL, SC Perfect Solutions Network SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, în scopul obţinerii de fonduri europene.
 
Cercetările privind suspiciunea săvârşirii de către Severin Adrian, alături de alte persoane, a unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene vor continua într-un dosar desprins din cel în care a fost trimis în judecată, au precizat procurorii.
 
Europarlamentarul Adrian Severin a fost în 6 august 2013 la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală. Severin declara atunci că nu are mari speranţe în acest dosar, precizând că, în opinia sa, este vorba despre o înscenare, motivată de faptul că el reprezintă un pion important în politica externă.
 
În primăvara 2011, reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.
 
Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".
 
În 20 martie 2011, Parlamentul European a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică "The Sunday Times" împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.
 
Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate, în pofida solicitărilor şi criticilor primite.

×
Subiecte în articol: Adrian Severin sechestru
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close