Antena 3 CNN Politică Alcool şi politicianism. Liberalii doresc eliminarea accizelor la ţuică

Alcool şi politicianism. Liberalii doresc eliminarea accizelor la ţuică

Alcool şi politicianism. Liberalii doresc eliminarea accizelor la ţuică
09 Sep 2008   •   16:32

PNL doreşte eliminarea accizelor la producţia de ţuică pentru cantităţile mai mici de 250 de litri şi o concentraţie de alcool de 100 %. Cantitatea reprezintă strictul necesar pentru o familie, a declarat deputatul Nicolae Popa şi colegul său de partid Horia Uioreanu. "Noi vom propune ca, în ceea ce priveşte accizarea producţiei de ţuică, până la 250 litri de alcool concentraţie 100% să nu se accizeze. Adică, în concentraţie de 50%, ar veni 500 de litri", a declarat Nicolae Popa, citat de Mediafax.

Deputatul a subliniat faptul că propunerea va fi prezentată sub forma unui amendament la un proiect legislativ al PSD, care este dezbătut la Camera Deputaţilor, în comisia de buget-finanţe. "Îl vom susţine (amendamentul ? n.r.) chiar dacă Guvernul a dat cu mult timp în urmă aviz negativ propunerii? a spus Nicolae Popa.

Potrivit acestuia, ?PSD va susţine, marţi, o iniţiativă legislativă prin care propune ca în fiecare gospodărie să nu se accizeze ţuica indiferent de cantitatea produsă. Noi nu suntem de acord cu această propunere, motiv pentru care vom propune amendamentul. Noi venim cu limitarea acestei cantităţi în aşa fel încât să împăcăm şi varza şi capra", a mai spus Popa.

El a ţinut să precizeze că în UE există şi alte state care îi subvenţionează pe micii producători de alcool, printre acestea numărându-se Germania, Franţa, Austria şi Ungaria. Statul român şi-a asumat obligaţia accizării alcoolului conform Tratatului de aderare la UE, lucru admis şi de Nicolae Popa.

"Ce sare de acest 500 de litri (cu o concentraţie de 50% - n.r.) devine un act comercial care trebuie impozitat şi taxat ca atare. Această cantitate a fost gândită şi calculată pentru strict necesarul de consum al unei familii. Este vorba despre sărbători, de consumul zilnic şi aşa mai departe. Cred că este o cantitate, o cotă rezonabilă", a precizat deputatul PNL Horia Uioreanu, citat de Mediafax.

România a cerut avizul Comisiei Europene pentru ca gospodăriile să fie scutite de plata accizei pentru o cantitate de 100 de litri de ţuică şi rachiuri din fructe destinate consumului propriu, iar micile distilerii să beneficieze de o reducere diferenţiată.

Fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, a declarat, marţi, că ?un grup de parlamentari PNL, constituindu-se în garant al evazioniştilor politici? au solicitat într-un mod ?demagogic? modificări ale nivelului de accizare la palincă, dar nu pentru micii producători împovăraţi de taxe, ci tot pentru ?alcoliştii? de partid, anunţă Agerpres.

Vasile Puşcaş doreşte să amintească faptul că în perioada 2002-2004, în timpul negocierilor de aderare, România s-a luptat pentru recunoaşterea denumirii de ?palincă? în Europa ca brand românesc şi că acest rezultat a fost legitimat prin înscrierea sa în Tratatul de Aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană.

El a mai spus că accizarea băuturilor spirtoase produse în gospodăriile proprii şi cotele acesteia au fost determinate de Directivele europene în materie, nu doar pentru România, ci şi pentru celelalte state candidate, adăugând că ?Guvernul actual al României şi îndeosebi PNL au obstrucţionat, şi în timpul negocierilor de aderare, acordarea de facilităţi micilor producători şi distileri de palincă, favorizând ?alcoliştii? cotizanţi ai PNL-ului.

Antena3.ro

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close