Antena 3 CNN Politică Alina Petrescu: Je t'aime, moi aussi...

Alina Petrescu: Je t'aime, moi aussi...

Alina Petrescu: Je t'aime, moi aussi...
31 Mar 2008   •   09:52

?Nu este doar o aventură de o noapte. Cred că putem lua şi micul dejun împreună a doua zi?. A spus-o Nicolas Sarkozy și nu, nu vorbea despre Carla Bruni, ci despre noua relaţie de amor dintre doi inamici cu tradiție: Franța și Marea Britanie. Niciodată un președinte francez nu le-a spus britanicilor vorbe mai mieroase decât Nicolas Sarkozy, în discursul ținut în somptuoasa Galerie Regală din palatul Westminster. A cerut upgradarea Antantei Cordiale într-o antantă amicală. Premierul Gordon Brown a supralicitat și a prevăzut o antantă formidabilă. Ce diferență! Acum câțiva ani, fostul preşedinte fracez Jacques Chirac spunea despre britanici că ?nu poți avea încredere într-un popor cu o bucătărie atât de proastă?.

De unde atâta prietenie? Explicația este destul de simplă. Nicolas Sarkozy se pregătește pentru luna iulie, când Franța va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene. Hiperactivul președinte vrea să dea mai multă greutate vocii Franței la Bruxelles și pentru asta are nevoie de sprijin. Cum cu Angela Merkel nu prea se înțelege, Sarko vrea să înlocuiască așa-zisul nucleu franco-german al Uniunii, cu nucleul franco-britanic. O schimbare care i-ar aduce și prestigiu în plus, pentru că ar însemna că insularii, eurosceptici înnăscuți, pot fi convinși să se implice mai mult la nivel european.

În plus, Sarkozy intenționează să readucă Franța în structurile militare ale NATO, din care s-a retras în 1966, și să trimită încă o mie de soldați francezi în Afganistan. Dar vrea, în schimb, desemnarea unui francez într-o funcție cheie de conducere în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Din nou, sprijinul britanic este crucial. Și, dincolo de interesele de moment, nu trebuie uitat să Sarkozy este un anglofil declarat.

Pentru Nicolas Sarkozy, vizita la Londra a mai avut o dimensiune, o miză personală foarte importantă: revigorarea popularității sale în Franța. Cu ochelarii de soare stil Tom Cruise în Top Gun, ceasurile Rolex și căsătoria cu fostul top model Carla Bruni, Sarkozy și-a pierdut credibilitatea. Iar întâlnirea cu familia regală britanică a fost concepută în cel mai mic amănunt în așa fel încât să-i redea președintelui alura de om de stat. Până și vestimentația Carlei a fost aleasă perfect pentru a susține noua imagine a cuplului prezidențial.

Evident, britanicii i-au spus până la urmă lui Sarkozy (e drept, cu un ochi spre Carla Bruni), ?moi aussi?. Francezii încă nu s-au hotărât.

Alina Petrescu

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close