Antena 3 CNN Politică Alina Petrescu: Lecţia americană

Alina Petrescu: Lecţia americană

Alina Petrescu: Lecţia americană
09 Iun 2008   •   08:40

În ritm de predică şi-a proclamat Barack Obama victoria. Cu vocea uşor tremurândă, cu vocale prelungite şi muzicalitatea vorbelor unui preot în amvon, senatorul american a spus un adevăr pe care puţini politicieni au curajul să-l pronunţe: ?Ştiu că nu aţi făcut asta pentru mine, ştiu că aţi făcut-o pentru că aţi crezut într-o idee?. Ideea este chiar sloganul de campanie al lui Obama, ?Yes, we can?.

Da, totul e posibil. Acum mai puţin de un an, nimeni nu îi dădea vreo şansă senatorului de culoare să devină candidatul democrat pentru Casa Albă. Hillary Clinton intrase în cursă ca favorita absolută şi nimic nu o putea opri. Avea totul de partea ei: experienţă, ambiţie, putere, notorietate. Cunoştea până şi Casa Albă ca pe propriul buzunar: a stat acolo 8 ani, ca Primă Doamnă. Sâmbătă, însă, buldozerul politic marca Hillary s-a oprit în faţa mult mai suplei maşinării de campanie a lui Barack Obama, care intră acum în bătălia adevărată. Cea împotriva candidatului republican, John McCain, care a avut mult mai mult timp să-şi pregătească strategia: a câştigat alegerile interne încă din luna martie. Obama va mai avea o luptă de dus, poate şi mai importantă: cea împotriva prejudecăţilor.

Lupta fratricidă dintre democraţi s-a încheiat, dar, paradoxal, pe câmpul de luptă nu rămân cadavre mutilate, ci o reuşită, o idee, o lecţie. Din ograda noastră mică, ne uităm întotdeauna la posibilele efecte pe care cele ce se întâmplă pe scena internaţională le-ar putea avea asupra noastră. Lecţia americană este următoarea: deschiderea şi curajul înseamnă să crezi şi să schimbi. Prejudecăţile nu dispar doar pentru că, pentru prima oară în istorie, America s-a gândit cu adevărat să aleagă o femeie preşedinte sau încă mai poate alege un bărbat de culoare preşedinte. Nu. Dar poate mâine sau peste câţiva ani, astfel de candidaturi nu vor mai fi istorice. Vor fi devenit normale, aşa cum ar trebui să fie.

Alina Petrescu

×
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close