Antena 3 CNN Politică Angajamentul Guvernului către FMI: Concedieri, tăieri de subvenţii şi tarife mai mari pentru transport

Angajamentul Guvernului către FMI: Concedieri, tăieri de subvenţii şi tarife mai mari pentru transport

Angajamentul Guvernului către FMI: Concedieri, tăieri de subvenţii şi tarife mai mari pentru transport
Sursa foto: Foto: Mediafax
15 Mai 2011   •   23:01

Concedieri, tăieri de subvenţii şi tarife mai mari pentru serviciile de transport. Sunt doar câteva dintre angajamentele pe care Guvernul şi le-a luat în faţa Fondului Monetar Internaţional. Promisiuni care vor subţia şi mai mult veniturile românilor.

Autorităţile s-au angajat în negocierile cu instituţiile financiare internaţionale că vor desfiinţa aproximativ 5.000 de posturi din societăţile feroviare, 2.000 din companiile energetice şi Poşta Română.

Vor fi reduse şi costurile de funcţionare ale acestor companii  prin renegocierea contractelor aflate în derulare. Până în septembrie Guvernul va restructura şi ANAF. 150 de administraţii financiare, adică mai mult de o treime din unităţile existente vor fi desfiinţate. 7.000 de oameni vor fi rămâne fără un loc de muncă din această vară.

Guvernul a garantat Fondului Monetar că până în septembrie va modifica şi legislaţia ca să permită regiilor de transport să majoreze tarifele mai mult decât rata inflaţiei. Tariful pentru biletele RATB ar putea creşte cu până la 40%, în timp ce cartelele de metrou şi biletele de tren ar putea fi majorate cu aproximativ 10 procente.

Executivul va crea şi câteva locuri de muncă. Până în iulie caută consultanţi juridici pentru privatizări. Guvernul s-a angajat să vândă o participaţie de 20% din CFR Marfă, maximum 20% din Tarom, 10% din Petrom, 15% din Transelectrica, Transgaz şi din Romgaz şi câte cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Şi firmele vor fi afectate de schimbările promise celor de la FMI. Guvernul s-a angajat să mărească, până la sfârşitul anului, plafonul de la care companiile sunt obligate la plata Taxei pe Valoare Adăugată.

În scrisoare este oficializat şi angajamentul autorităţilor române de a elimina, cel mai târziu până la sfârşitul lunii august, subvenţiile la energia termică.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a precizat, miercuri seara, că problema subvenţiei la încălzire a fost discutată în şedinţa Guvernului, stabilindu-se ca ministerele Finanţelor, Administraţiei şi Muncii să prezinte, în următoarele săptămâni, variante de lucru privind subvenţiile la energia termică, având în vedere că principiul subvenţionării nu va mai fi aplicat tuturor persoanelor indiferent de venituri.

 

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close