Antena 3 CNN Politică Băsescu cere diplomaţilor să susţină obţinerea portofoliului de comisar pe agricultură

Băsescu cere diplomaţilor să susţină obţinerea portofoliului de comisar pe agricultură

Băsescu cere diplomaţilor să susţină obţinerea portofoliului de comisar pe agricultură
Sursa foto: Traian Bãsescu
02 Sep 2009   •   11:47

România are două obiective pe termen scurt: obţinerea unui portofoliu important de comisar european, de preferat cel pe agricultură, şi mutarea în România a sediului central al Agenţiei Europene de Coordonare a Autorităţilor Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a declarat preşedintele Traian Băsescu la întâlnirea de marţi cu reprezentanţii diplomaţiei române. Şeful statului a cerut diplomaţilor să facă eforturi pentru ca aceste două direcţii de acţiune să se soldeze cu succesul dorit, aşa cum s-a întâmplat în cazul proiectului Nabucco, semnat şi reintrat pe lista de priorităţi a Consiliului European datorită lobby-ului făcut de România care nu a osicilat nici un moment. Băsescu a mai solicitat diplomaţiei româneşti să continue să încurajeze şi să consolideze parteneriatele strategice cu Statele Unite şi Franţa. Preşedintele şi-a mai exprimat speranţa că Tratatul de la Lisabona va deveni noua constituţie a Uniunii Europene prin înregistrarea unui rezultat pozitiv la referendumul din Irlanda, ultimatul stat care a avut rezerve în ratificarea acestui document.

?Legat de UE pe termen scurt avem şi aveţi două obiective. Unul dintre ele, comisarul european. România trebuie să obţină un portofoliu important. Sigur, aici discuţia este destul de largă dacă un portofoliu important rezolvă şi probelemele naţionale. Aşa cum am discutat deja şi cu preşedintele Comisiei Europene pe 12 iurie şi cu alţi lideri europeni, România vizează portofoliul agriculturii un portofoliu cu relevanţă deosebită mai ales în perspctiva politicii agricole europene care în prezent este într-un moment de cumpănă? a afirmat preşedintele Băsescu.

Şeful statului le-a recomandat diplomaţilor să susţină cu toate puterile menţinerea actualei politici agriocole comune de creştere a fondurilor pentru acest domeniu, în contextul polemicii existente la nivel european legată de necesitatea unei asemenea decizii în condiţiile în care agricultur contribuie doar cu 2% la PIB-ul UE.

?Cred că dezbaterile pe această temă vor începe din 2010. Atenţionez toată diplomaţia românească că România susţine menţinerea politicii agricole europene. Ar fi inacceptabilă în viziunea României ca noua politică agricolă să vizeze reducerea fondurilor alocate agriculturii? a a mai spus Băsescu.

Şeful statului a recunoscut totuşi că trebuie avută în vedere şi o variantă de rezervă."Ştim cu toţi că nu putem merge pe o singură carte, va trebui să avem o variantă de rezervă pe care va trebui s-o discutăm. Aş ruga presa să nu menţioneze că avem şi o variantă de rezervă", a spus Băsescu râzând.

În ceea ce priveşte celălalt obiectiv pe termen scurt, obţinerea mutării la Bucureşti a sediului central al Agenţiei Europene de Coordonare a Autorităţilor Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Băsescu a recunoscut că eforturile diplomatice în această direcţie au fost demarate prea târziu, dar că acest handicap ar pute fi recuperat pe viitor.

?Aici am fost printre cei care au propus amânarea deciziei pentru luna decembrie pentru că demersurile nostre s-a declanşat foarte târziu. Nu e un reproş, e o constatare. A trebuit ca demersurile să fie ridicate la nivel de şef de stat şi de guvern. Avem o susţinere consistentă, ne lipsesc două voturi pentru a intra în turul doi. Cer diplomaţiei româneşti să obţină aceste două voturi, iar după ce presa va părăsi sala vă voi explica de unde pot fi obţinute aceste voturi? a mai afirmat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu i-a felicitat pe diplomaţi pentru lipsa de oscilaţii dovedită în susţinerea proiectului Nabucco şi contribuţia la demararea acestuia. "Nabucco este una din realizările de politică externă consistente ale României, ţară care a fost singurul stat care la un moment dat n-a oscilat, rămânând consecvent pe proiectul Nabucco. Iată că el s-a semnat la nivel guvernamental, efortul major trebuie să fie acum pe traducerea în realitate a acestui proiect şi asta însemană deja trecerea către execuţie şi alocarea de resurse. Efortul major trebuie să fie pe traducerea în realitate a acestui proiect, trecerea către execuţie. Aş vrea să felicit diplomaţia românească pentru lipsa de oscilaţii în acest proiect, România dovedindu-se deosebit de consecventă şi serioasă şi acest lucru a făcut ca până la urmă proiectul să se realizeze. Am adus contribuţia noastră importantă la acest proiect", a mai declarat Băsescu.
Şeful statului i-a criticat însă pe cei care au susţinut că nu există gaz, precizând că resursele necesare sunt disponibile. "Unde-i gazul?>>. Gazul există. Există gaz pentru Nabucco şi-n Iran, şi-n Irak şi în Turkmenistan, şi în zona Caspică, slavă Domnului, conductă să fie", a conchis Băsescu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close