Antena 3 CNN Politică Băsescu: De la Andrei Şaguna ne-a rămas gândirea că unirea poporului se face prin cultură şi educaţie

Băsescu: De la Andrei Şaguna ne-a rămas gândirea că unirea poporului se face prin cultură şi educaţie

Băsescu: De la Andrei Şaguna ne-a rămas gândirea că unirea poporului se face prin cultură şi educaţie
Sursa foto: Foto: INTACT Images
29 Oct 2011   •   13:44

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna. Acesta a declarat, că de la Andrei Şaguna ne-a rămas gândire că unirea poporului român se face prin cultură şi prin educaţie.

„Aşa cum spunea Înalt Prea Sfinţia Sa, participarea la o slujbă de canonizare este un eveniment unic, irepetabil. Canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna este nu numai un semn de recunoaştere a Bisericii Ortodoxe Române, dar este şi un moment în care un om care a participat la scrierea istoriei străbunilor noştri şi a noastră devine Sfânt”, a declarat Băsescu la Sibiu.

 


Preşedintele a amintit că Andrei Şaguna nu este un înalt ierarh, ci a fost şi preşedintele Comitetului Naţional de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, precum şi cel care „a dus” la Viena şi la Budapesta vocea românilor ortodocşi.

„Ca orice patriot, a înţeles că, dincolo de bătălia de zi cu zi pentru românii şi pentru Transilvania lui, şcoala, educaţia, cultura, sunt elementele de perenitate ale unui popor. Iar de la Şaguna ne-au rămas şcoli, răspândite în toată Transilvania. De la Andrei Şaguna ne-a rămas societatea Astra, al cărui preşedinte a fost încă de la începuturi, de la Andrei Şaguna ne-a rămas gândirea că unirea poporului român se face prin cultură şi prin educaţie. Un astfel de înaintaş al nostru devine astăzi Sfânt, iar eu nu voi pierde prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti prezente aici şi în faţa Sfântului Andrei Şaguna', a conchis Băsescu.

×
Subiecte în articol: popor cultura educatie Sibiu
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close