Antena 3 CNN Politică Băsescu, în Parlament: Criza economică este în egală măsură un risc dar şi o şansă

Băsescu, în Parlament: Criza economică este în egală măsură un risc dar şi o şansă

Băsescu, în Parlament: Criza economică este în egală măsură un risc dar şi o şansă
Sursa foto: Traian Basescu
09 Mar 2009   •   19:02

Traian Băsescu a ţinut luni un discurs în faţa senatorilor şi deputaţilor, pe chestiuni de politică internă. Băsescu a vorbit despre importanţa adoptării unor reforme rapide, pentru modernizarea statului şi administraţiei, reforme care ar putea transforma criza financiară într-o oportunitate. Potrivit preşedintelui, actuala coaliţie de guvernare, care beneficiază de 70% din voturile populaţiei, "poate fi şansa României de a trece peste criză cu costuri cât mai mici."

"România are nevoie de o creştere substanţială a eficientei economice. Suntem inegali în faţa crizei iar efortul nostru de solidaritate trebuie să-i servească pe cei mai vulnerabili în faţa crizei"

"O majoritate pentru modernizarea statului poate transforma criza într-o oportunitate pentru România".

"România înregistrează un mare decalaj economic şi social faţă de UE, din această cauză nu am înregistrat un salt major în eficienţă. Numai dacă îşi asumă acest obiectiv al reformelor, această majoritate îşi face datoria constituţională de a reprezenta cetăţeanul".

"Criza economică este în egală măsură un risc dar şi o şansă".

TRAIAN BĂSESCU: AVEM NEVOIE DE UN ÎMPRUMUT EXTERN


Preşedintele a vorbit şi despre reformele care trebuie făcute în domeniul justiţiei, al sănătăţii, educaţiei şi administraţiei publice.

"Cuvântul de ordine este reforma statului. Declararea de către Guvern a unui program de reformaare, poate fi şansa României de a ieşi modernizată şi mai puternică din criza globală".

"Sistemul de sănătate rămâne unul din cele mai neperformante din Europa. Atrag atenţia că există riscul major ca sistemul sanitar nereformat să consume bugetul acestui an. Solicit guvernului, Ministrului Sănătăţii, elaborarea în regim de urgenţă a procesului de reformare a sistemului sanitar, în termen de cel mult 6 luni."

"Reforma administraţiei publice cere voinţă politică din partea celor două partide politice care formează coaliţia de guvernare. Principiul eficienţei şi nu acela al politizării trebuie să caracterizeze procesul de reformare a administraţiei publice. Avem nevoie urgent de o lege a salarizării în sistemul bugetar care să elimine abuzurile."

"Deşi s-au înregistrat progrese importante de la aderarea României, ni se cere în continuare să facem eforturi pentru a indeplini criteriile de aderare. Criza de încredere în justiţie este rezultatul direct al experienţei pe care oamenii de rând o trăiesc în fiecare zi. Eficienţa justiţiei trebuie să se vadă în fiecare zi. Tremenele lungi de judecată descurajează cetăţenii să se adreseze instanţelor şi îi încurajează să îşi facă singuri dreptate."

"Criza de încredere este rezultatul atitudinii dominante din Parlamentul anului 2008, în ceea ce priveşte cheltuielile publice. Lipsa de reforme din ultimii doi ani o plăteşte populaţia acum."

"România nu poate lua măsurile de stimulare pe care le iau partenerii noştri din UE. Nu putem creşte cheltuielile publice. În ultimii ani sectorul public a crescut excesiv şi a devenit o povară".

TRAIAN BĂSESCU DESPRE CELE DOUĂ CRIZE CARE AMENINŢĂ ROMÂNIA




"În perioada ultimilor ani a fost crescută dependenţa de stat. Deficitul bugetar a crescut an de an ajungând la recordul de 5% din PIB. O atitudine greu de etichetat, înaintea şi în timpul campaniei au fost risipite 3 miliarde de euro, bani proveniţi din privatizarea BCR. Este rezultatul unei proaste guvernări pe care românii trebuie să îl plătească acum".

"Dacă vom continua pe acest drum, nu vom reuşi să îndeplinim condiţiile pentru adoptarea monedei euro."

Conform Constituţiei, preşedintele ţării poate adresa Parlamentului mesaje despre principalele probleme politice ale naţiunii.

TRAIAN BĂSESCU ŞI-A FĂCUT INTRAREA ÎN PARLAMENT ALĂTURI DE ROBERTA ANASTASE


Este pentru a şasea oară când şeful statului se adresează plenului reunit al celor două Camere legislative, de la preluarea mandatului. Prima dată, Traian Băsescu s-a adresat Legislativului în iunie 2006. Atunci, şeful statului a făcut apel la solidaritate pentru aderarea României la Uniunea Europeană.

Ultima dată, Traian Băsescu s-a adresat Legislativului în septembrie 2008, când a dat asigurări că, după alegerile parlamentare, va colabora cu orice guvern care "nu este dependent de oligarhie" şi "răspunde priorităţilor României".

Vedeţi transcriptul discursului lui Traian Băsescu

Antena 3

×
Subiecte în articol: parlament imprumut extern
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close