Antena 3 CNN Politică Băsescu îşi decorează prietenii. Mai multe firme cu datorii, premiate de preşedinte

Băsescu îşi decorează prietenii. Mai multe firme cu datorii, premiate de preşedinte

Băsescu îşi decorează prietenii. Mai multe firme cu datorii, premiate de preşedinte
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    20 Dec 2013   •   12:30

Preşedintele Traian Băsescu a decorat mai multe companii din România pentru merite economice deosebite. Printre meritele unora dintre acestea se află şi datoriile uriaşe pe care le au la buget sau numărul de contracte preferenţiale pe care le-au obţinut de la stat în trecut. 


Este exemplul Astra Arad, patronată de un apropiat al familiei Băsescu, firmă care are datorii de jumătate de milion de lei la buget.

Cea mai cunoscută dintre firmele decorate de preşedintele Traian Băsescu este Astra Vagoane, deţinută de Valer Blidar, un apropiat al primarului din Arad, Gheorghe Falcă, finul preşedintelui.

Potrivit Forbes România, Blidar are o avere de 90 de milioane de euro şi este pe locul 38 în rândul celor mai bogaţi români. Chiar şi aşa, firmele controlate de acesta prin intermediul Astra Vagoane Călători sunt în topul celor mai mari datornici la stat.  

De exemplu, Arcons Security SRL, aflată în portofoliul Astra, are datorii de 438.000 de lei la stat, din care 218.000 de lei, la bugetul de stat; 180.000 de lei, la bugetul asigurărilor sociale; 36.000 la bugetul asigurărilor de sănătate şi aproape 3.000 de lei, la bugetul asi­gur ărilor de şomaj. 
 
O altă companie care a primit de la Traian Băsescu Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial" - în grad de Cavaler este Olimpic Internaţional Turism. Aceasta este controlată de familia Nicolescu şi este una dintre cele mai puternice firme de turism, abonată la contracte cu statul.

George Sorin Nicolescu, acţionarul principal, este vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, care lucrează direct cu Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Olimpic Internaţional Turism a fost implicată într-un scandal în 2010, când a câştigat mai multe contracte cu statul. Firma a încasat, alături de parteneri, 800.000 de euro de la Ministerul de Externe pentru bilete de avion, 700.000 de euro de la Nuclearelectrica, 1,2 milioane de de lei de la IGPR şi de la MInisterul Justiţiei 2,5 milioane de lei.  

Una dintre companiile cu care Olimpic s-a asociat pentru câştigarea contractelor aparţinea lui Daniel Cornel Rodea, un apropiat al fostului deputat PSD Ristea Priboi, care a fugit în Siria după 2004, când DNA era pe urmele sale.

Cealaltă companie aparţinea lui Florin Ţâncu, fiul unui director din TAROM, dar şi bun prieten cu Ion Ţiriac. Potrivit jurnaliştilor de la ancheteonline.ro, Ţâncu a fost un apropiat al Palatului Cotroceni, dupa ce Traian Băsescu a devenit preşedinte.
 

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close