Antena 3 CNN Politică Băsescu NU vrea cabinet tehnocrat, nici premier independent: "Toate partidele să îşi asume guvernarea"

Băsescu NU vrea cabinet tehnocrat, nici premier independent: "Toate partidele să îşi asume guvernarea"

Băsescu NU vrea cabinet tehnocrat, nici premier independent: "Toate partidele să îşi asume guvernarea"
14 Oct 2009   •   17:08

Preşedintele Traian Băsescu spune NU unui guvern de tehnocraţi, limitat pe două luni şi condus de un premier independent care nu este susţinut de toate partidele politice parlamentare. El le-a cerut liderilor partidelor politice să îşi asume guvernarea în cadrului unui Executiv de uniune naţională care să înglobeze toţi factorii politici parlamentari. Motivul, spune preşedintele, este că România este suficientă coaptă politic şi democratic să nu mai suporte un guvern de tehnocraţi ca la începutul anilor '90 şi nu îşi poate permite încă o perioadă de instabilitate politică. Preşedintele s-a arătat dispus să ia în calcul problema premierului independent numai dacă restul guvernului este politic, dar a cerut partidelor prezente la Cotroceni să lase candidaţii la prezidenţiale "să facă campanii ieftine", iar formaţiunile poilitice să se ocupe de guvernare. Băsescu a arătat că sugerează partidelor politice un guvern de uniune naţională, pentru ca partidele să nu se acuze între ele de încercări de fraudare a alegerilor. În ceea ce priveşte nominalizarea susţinută de opoziţie pentru postul de premier în persoana primarului Klaus Iohannis, şeful statului a precizat că răspunsul său se poate regăsi în propunerea sa de guvern politic, eventual condus de un independent.
"Am înţeles că vreţi un premier independent, eu nu susţin un prim-ministru independent, guvernarea trebuie asumată de către partidele politice. Nu putem merge pe varianta ?punem nişte tehnocraţi?, după care să vină politiceniii să le spună să plece acasă", le-a spus preşedintele Traian Băsescu liderilor politici prezenţi la Cotroceni.

Băsescu nu vrea guvern de tehnocraţi



Preşedintele a avansat ideea unui guvern de uniune naţională."Vă sugerez să analizaţi ideea unui guvern de uniune naţională", a spus şeful statului.

"Este singura soluţie pentru a înceta să vă mai acuzaţi unii pe alţii. Orice partid care rămâne în afară îi va acuza pe ceilalţi de fraudă la alegeri. Mi se pare o exagerare, dar dacă aveţi această idee, trebuie să fiţi toţi la guvernare? a explicat Băsescu.

Guvern de uniune naţională, dovadă de responsabilitate



"Nu cred în valabilitatea unui guvern de tehnocraţi. România nu mai este cu democraţia la începutul anilor 90 când tehnicienii îşi asumau responsabilităţi pentru politicieni care stăteau în spate şi jucau rolul de păpuşari. Nu pot accepta nici o guvernare limitată pe două luni. Propunerea mea este ca partidele să-şi asume guvernarea. Nu puteţi merge pe varianta: punem nişte tehnocraţi. Ce tehnocrat serios ar accepta să se aşeze în guvern pentru o lună şi jumătate, după care să vină politicienii sa spună: Ťbăieţi acum e timpul să plecaţi, v-am folosit şi...ť. Cred că niciun tehnocrat de marcă nu va accepta un asemenea compromis?" a susţinut Băsescu.

Şeful statului a subliniat că apariţia unui guvern de tehnocraţi despre care toată lumea va aprecia că este manipulat ?este prea riscantă? în actualul context al crizei economice care s-ar putea degrada.

"Partidele trebuie să reflecteze la asumarea guvernării într-o perioadă în care situaţia economică riscă să se degradeze". Guvernul care trebuie să răspundă în faţa electoratului, nu trebuie să fie un guvern de tehnicieni care să fie detaşaţi temporar. Nu este posibil aşa ceva? a subliniat Băsescu.

Băsescu: Lăsaţi candidaţii să îşi facă campanie şi partidele să guverneze

Preşedintele s-a referit şi la acuzaţiile de fraudare a alegerilor lansate de diferiţi actori politici în jurul atribuţiilor Ministerului Administraţiei şi Internelor.

?Eu am înţeles spiritul şi litera Constituţiei altfel. Decalarea alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare s-a făcut exact pentru a angaja mai puţin partidele în această bătălie. Cred că este o confuzie. Lăsaţi candidaţii la prezidenţiale să desfăşoare campanii, iar partidele să guverneze. Este un apel pe care îl adresez tuturor partidelor parlamentare. Lăsaţi candidaţii la prezidenţiale să-şi facă nişte campanii ieftine. Nu vă angajaţi cu fonduri şi cu bătălii politice, pentru că partidele trebuie să guverneze. Preşedinţii guvernează mai puţin, au atribuţiuni constituţionale limitate", le-a recomandat Băsescu politicienilor prezenţi.

"În afară de faptul că eu consider că este o exagerare să suspectăm Ministerul de Interne, care niciodată până acum nu a fost suspectat de implicare în alegeri. Mi se pare că e o exagerare, dar dacă aveţi această idee, să fiţi toţi la guvernare. Vă asumaţi şi criza, vă asumaţi şi corecta desfăşurare a alegerilor", a spus preşedintele.



Premier independent, numai dacă garantează un guvern politic

În ceea ce priveşte propunerea PSD, PNL şi UDMR pentru un premier independent, Băsescu a arătat că nu crede nici în viabilitatea acestei soluţii, dar ar fi dispus să o susţină dacă toate partidele politice, inclusiv PDL, ar ajunge la un consens pe această temă.

?Poate că putem discuta subiectul cu condiţia ca restul guvernului să fie politic. Eu nu optez nici pentru un prim ministru independent. Partidul cu cel mai mare număr de parlamentari optează pentru o soluţie politică. Nu sunt un susţinător al variantei cu prim-ministru independent. Guvernarea este asumată. Dacă toate partidele ajung la această concluzie sunt dispus să discut această variantă. Resping însă orice variantă de Guvern de tehnocraţi şi asupra acestui lucru trebuie să mă asigure prim-ministrul desemnat şi partidele, bineînţeles: că va fi un Guvern politic, cu asumarea de către partide a momentelor dificile economice care urmează? şi-a prezentat şeful statului propriile condiţii.


Partidele, invitate să iasă în faţă şi să nu le fie ruşine cu ce sunt

"Şi hai să fim foarte cinstiţi: vă este atât de ruşine de partide politice încât să împingem responsabilitatea guvernării la nişte tehnocraţi pe care să-i manipulăm din spate? Cred că trebuie să ne depăşim complexul că
ar putea să ne fie ruşine de noi. Ăştia suntem", a criticat Băsescu comportamentul partidelor venite la consultări.

Băsescu i-a sigurat pe liderii partidelor parlamentare invitaţi la consultări că a luat act de propunerea privind eventuala desemnare a lui Klaus Iohannis în funcţia de premier, arătând că a dat deja un răspuns atunci când s-a referit la posibilitatea unui guvern politic condus de un independent.

"Am luat notă şi de propunerea partidelor în legătură cu Klaus Iohannis. Răspunsul la aceasta se află în ceea ce v-am spus deja", a afirmat Băsescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close