Antena 3 Politică Băsescu: Premierul trebuie redesemnat. Reacţia lui Victor Ponta

Băsescu: Premierul trebuie redesemnat. Reacţia lui Victor Ponta

de G.S.    |    02 Mar 2014   •   12:00
Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice şi fără nicio bază constituională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul, a declarat premierul Victor Ponta.
El a arătat că schimbarea compoziiei politice va fi efectuată conform articolului 85 din Constituţie, în timp ce mandatul premierului încetează în condiţiile articolului 110, conform Mediafax.
Articolul 85 prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita această atribuţie numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru. 
Articolul 110 stabileşte că Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale şi că Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (respectiv demisie, pierderii drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces şi în alte cazuri prevăzute de lege) ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.
În aceste cazuri sunt aplicabile prevederile articolului 103, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: "Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".
Preşedintele a spus că "din discuţii" ştie că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare.
El a mai spus că nu ştie dacă premierul va accepta solicitările.
Preşedintele a mai declarat că la schimbarea programului de guvernare, este nevoie de desemnarea unui premier. De asemenea, potrivit şefului statului, Parlamentul trebuie să se pronunţe legat de componenţa Guvernului şi de programul de guvernare schimbat.
Răspunzând unei întrebări, preşedintele a spus că dacă Ponta nu vine la Cotroceni pentru "redesemnare", atunci încalcă Legea fundamentală.
Băsescu a mai spus că va ataca la Curtea Constituţională decizia Parlamentului legată de noul Guvern dacă în prealabil nu este desemnat un nou premier.
 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close