Antena 3 CNN Politică Berceanu: PD-L a încercat să formeze o majoritate şi cu PNL

Berceanu: PD-L a încercat să formeze o majoritate şi cu PNL

Berceanu: PD-L a încercat să formeze o majoritate şi cu PNL
20 Iun 2008   •   21:44

?S-a încercat formarea unei majorităţi şi cu PNL. Dar reprezentanţii respectivi ai PNL-ului ne-au respins?. Declaraţia îi aparţine democrat-liberalului Radu Berceanu, care a vorbit în emisiunea Ştirea Zilei despre tatonările PD-L-ului pentru formarea unei majorităţi la Consiliul General al Capitalei. Informaţia l-a uimit şi pe vicepreşedintele PNL Crin Antonescu, care a declarat că nu ştia nimic despre o astfel de ofertă.

?Lucrurile astea sunt chestiuni care se discută la un nivel destul de vag şi, acolo unde pare că se înfiripă ceva, se merge în profunzime?, a explicat Berceanu. Se pare că discuţiile nu au mers prea departe cu liberalii, aşa că o majoritate s-a conturat până la urmă cu ajutorul partidului condus de Gigi Becali, PNG-CD. ?Nu văd ce are PNG-ul sau consilierii lor şi de ce ei sunt răi că au mers cu noi, dar ar fi fost buni dacă ar fi mers cu alţii?, a continuat Berceanu.

De cealaltă parte, liberalul Crin Antonescu a declarat că ?PDL-PNG nu este o majoritate de care să mă scandalizez?. ?Am toate rezervele faţă de stilul public al liderului PNG, dar acei consilieri au legitimitate ca şi ceilalţi?. A rămas însă un semn de întrebare în legătură cu liderii liberali pe care democrat-liberalii i-au abordat în formarea unei coaliţii pentru consiliul Bucureştiului. Antonescu se jură că nu ştie nimic, în timp ce Berceanu refuză să dea detalii.

Crin Antonescu: Tăriceanu a greşit tactic când i-a cerut demisia lui Orban
În ceea ce priveşte demisia cerută de premierul Tăriceanu lui Ludovic Orban, Crin Antonescu susţine că s-a exagerat de către presă şi adversari . ?E clar că nişte criterii de performanţă au fost încălcate, dar alegerea momentului de către premierul Tăriceanu mi se pare total nefericită?, a acuzat liberalul Crin Antonescu. Criticile cele mai dure faţă de actuala situaţie din PNL vin aşadar chiar de la un membru de marcă al partidului, care cataloghează declaraţiile liderului liberal drept ?o mare greşeală?.

Din punct de vedere tactic, Tăriceanu nu ar fi trebuit să vorbească în acest moment despre eventuale probleme din partid. ?Greşelile altora făceau agenda publicului?, iar PNL era un partid care ieşise bine din alegeri şi se bucura de apreciere din partea analiştilor. În acest context, să ceri demisia lui Orban, imediat apoi să anunţi că vei candida din nou la preşedinţia partidului şi, mai ales, să anunţi că vei utiliza prerogativele de premier în interiorul PNL-ului este o mare greşeală, a continuat Antonescu.

?În locul lui Ludovic Orban, aş fi demisionat?, a declarat vicepreşedintele PNL. Şi asta pentru că ?noi nu putem să bifăm drept succes un insucces. Aici contează rezultatul?. Pe de altă parte, însă, ?nu e Orban singurul vinovat pentru rezultatul din Capitală?, aşa că sfatul lui Antonescu este ca liberalii să depăşească momentul.

Cristian Pârvulescu: Adevărata luptă din PNL se duce pe strategie
O cu totul altă viziune asupra a ceea ce se întâmplă în PNL o are politologul Cristian Pârvulescu. Invitat în platou alături de cei doi politicieni, el a declarat că adevărata luptă din PNL se duce pe strategie. ?PNL are datorii faţă de partidele care l-au ajutat în momentele dificile?. Când PD-L a fost scos de la guvernare, PNL a rămas cu sprijinul PSD. Aş că ?acum există două curente: mergem în continuare cu cei care ne-au ajutat şi mergem singuri şi ne întărim autonomia?, spune Pârvulescu. Iar Orban susţine autonomia partidului, este de părere politologul.

În replică, Antonescu a precizat că toată lumea vrea dezvoltarea autonomă a PNL-ului. Diferenţele sunt însă în altă parte. ?Unii dintre noi, printre care mă număr şi eu, consideră că PNL nu trebuie să mai deschidă o singură uşă: aceea a colaborării cu preşedintele Traian Băsescu?, a susţinut Antonescu. Opinie neîmpărtăşită însă, se pare, şi de liberalul Ludovic Orban, care ?face teoria împărţirii ouălor în mai multe coşuri?.

Referitor la rezultatele alegerilor locale, Crin Antonescu susţine că PDL nu poate fi socotit pierzător. ?Este unul dintre câştigători, de exemplu prin numărul de voturi primite. Dar este câştigător ca partid normal?, precizează liberalul. ?Ca partid anexat ambiţiilor preşedintelui, el nu mai este câştigător. Băsescu a intervenit într-o manieră grosolană în campania de la Bucureşti, Iaşi, Mangalia, Constanţa?. Iar marea înfrângere constă în faptul că apelul preşedintelui nu a mai avut efect, susţine Antonescu.

?Băsescu rămâne un jucător politic redutabil, şi pentru noi un adeversar redutabil. Ăsta a fost un fel de Stalingrad al lui Băsescu. Numa că de la Stalingrad şi până la Berlin mai e. Mă gândesc să nu se întărească PSD prea mult, în acest timp?, a încheiat liberalul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close