Antena 3 CNN Politică Boc apără în Senat legea pensiilor: Sistemul actual nu e funcţional pe termen lung (VIDEO)

Boc apără în Senat legea pensiilor: Sistemul actual nu e funcţional pe termen lung (VIDEO)

Boc apără în Senat legea pensiilor: Sistemul actual nu e funcţional pe termen lung (VIDEO)
Sursa foto: senat
20 Apr 2010   •   10:26

Senatorii reiau marţi discuţiile pe marginea noii legi a pensiilor, după ce luni proiectul normativ a provocat gâlceavă în plen. Zeci de pensionari au protestat la Senat revoltaţi că nu au fost lăsaţi să intre în sala plenului.

La fel de revoltat a fost şi ministrul independent al Apărării care nu a fost de acord cu unele prevederi ale legii, adoptate de guvernul din care face parte. Senatorii au decis să îl invite pe premierul Emil Boc la dezbaterea legii unitare a pensiilor, din cauza divergenţelor dintre membrii Guvernului.

Emil Boc a declarat în Parlament că susţine proiectul legii pensiilor şi a făcut un aple la parlamentari să facă o lege corectă pentru români. Potrivit premierului, legea în forma actuală nu este sustenabilă pe termen lung şi trebuie corectată.

?Actualul sistem a legii pensiilor nu este sustenabil. Aşa cum funcţionează el astăzi, pensiile în România nu vor putea fi plătite pe termen mediu şi lung, dacă nu facem corecturile necesare. Toată Europa îşi revizuieşte sistemele de pensii. Poate criza ne-a arătat vulnerabilităţile sistemelor de pensii. Acest proiect are această menire: să fie unul obiectiv care ţine cont de interesele milioanelor de români. Tratamentul inegal nu mai poate continua? a spus Boc, în Parlament.



Corecţiile care trebuie făcute la sistemul de pensii trebuie să aibă în vedere principiul contributivităţii, este de părere Emil Boc. Altfel, România va ajunge să aibă un deficit mult mai mare decât în prezent.

?Trebuie să corectărm datoriile cronice ale bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 2006. Azi ca să se poată plăti pensiile trebuie ca bugetul de stat să împrumute bugetu de pensii cu 1,7 miliarde euro ca să poată funcţiona. Dacă actualul sistem nu se schimbă, de la 1,3% din PIB deficit vom ajunge la 6% din PIB deficit pentru pensii, pe termen lung. Vom ajuge la 4, la 6 miliarde de euro dacă nu schimbăm legea, să luăm din bugetul de stat pentru a plăti pensiile în România? a spus premierul.

În legătură cu pensiile militarilor, Boc a recunoscut că în jur de 7250 de foste cadre militare ar putea fi afectate de recalcularea pensiilor, însă a precizat că este vorba despre aceia cu pensii mai mari de 3000 de lei. Din cei 82.000 de pensionari din MApN, cei cu pensii până în 3000 de lei nu vor fi afectaţi de recalculare, potrivit simulărilor făcute de Ministerul Muncii.



PSD a anunţat că nu va vota legea pensiilor în formula propusă de Guvern, chiar dacă majoritatea din Senat va accepta amendamentul privind punctul de pensie de 45%.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Senat Emil Boc pensii
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close