x close

Boc: Tăierea salariilor şi pensiilor se face în baza articolului 53, referitor la siguranţa naţională (VIDEO)

27 Mai 2010   •   10:49
Boc: Tăierea salariilor şi pensiilor se face în baza articolului 53, referitor la siguranţa naţională (VIDEO)

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate. Potrivit premierului, legea de diminuare a cheltuielilor bugetare are ca temei un articol din Constituţie care se referă la restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale.

"Această lege are ca temei articolul 53 din Constituţia României, de restrângere temporară a exerciţiului unor drepturi, şi anume este vorba de restrângerea acestora până la sfârşitul anului, până în 31 decembrie, urmând ca drepturile de pensii şi drepturile salariale pentru 2011 să fie stabilite prin legea bugetului pe 2011, prin noua lege a pensiilor şi prin noua lege a salarizării unitare a bugetarilor. Asta în condiţiile în care se realizează măsurile de restructurare a sectorului bugetar şi, pe de altă parte, de relansare a activităţii economice, astfel încât să avem resursele financiare pentru a putea vorbi de o creştere sănătoasă a salariilor şi pensiilor în anul 2011", a declarat Emil Boc.

Premierul a precizat că ordinea publică şi siguranţa naţională permit acest lucru, răspunzând astfel la o întrebare a jurnaliştilor care doreau să afle în baza cărui principiu a decis Guvernul restrângerea unor drepturi constituţionale.

Iată ce prevede Articolul 53 din Constituţia României:

(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
Antena3.ro


Citeşte mai multe despre:

Emil Boc reduceri Constitutie articol
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati