Antena 3 CNN Politică Bucureşti: Lista candidaţilor creditaţi cu prima şansă în obţinerea unui mandat de parlamentar

Bucureşti: Lista candidaţilor creditaţi cu prima şansă în obţinerea unui mandat de parlamentar

Bucureşti: Lista candidaţilor creditaţi cu prima şansă în obţinerea unui mandat de parlamentar
26 Noi 2008   •   21:00

Partidele politice își fac calcule după calcule. Sunt comandate sondaje către institute de cercetare, strategii alternative către proprii consultanți și simulări ale alegerilor la nivel de partid dar și de candidați pentru a se hotărî unde merită se mai arunce bani și efort uman în campanie și unde nu. Potrivit propriilor estimări interne, principalele figuri politice nu ar trebui să aibă emoții la parlamentare.
Cu toate acestea, o parte din ei vor avea de trecut prin procedura de redistribuire pentru se vedea în viitorul legislativ. Câteva nume grele ar putea însă să stea pe bară în următorii patru ani, în timp ce novici în ale politichiei precum Oana Mizil, Tudorel Filimon, alias Nea Popa din ?La bloc?, Silviu Prigoana sau Cristian Țopescu sunt creditați în scenariile propriilor partide cu prima șansă în accederea la un mandat parlamentar.
Principalele partide parlamentare și-au comandat propriile analize interne pentru a evalua șanselel fiecărui candidat în parte. Principalele instrumente de departajare au ținut de cota de încredere, intenție de vot, vizibilitate și notorietate. Potrivit estimărilor PSD, Cristian Diaconescu, Aura Vasile, Sergiu Nicolaescu, Dan Voiculescu ar putea câștiga un scor electoral liniștitor care nu i-ar mai sili să treacă prin cea de-a doua etapă. De asemenea, democrat liberalii Vasile Blaga și Silviu Prigoană sunt creditați de analiștii care lucrează pentru social democraţi ca fiind capabili să obțină 50% plus unu in voturi. Teodor Paleologul, Anca Boagiu ar intra la ruleta redistribuirii.
Situaţia pe sectoare
Potrivit calculelor simulărilor interne, PD-L nu stă deloc rău în Capitală, la Camera Deputaților având 12 mandate obținute, fiind urmat de PSD cu 9 și PNL, cu 6 mandate. Al 28 mandat de deputat de București ar cădea sub incidența redistribuirii la nivel național.
În total, PSD ar obține 34% din sufragii la nivelul Senatului și 29% pentru candidații la Camera Deputaților, PD-L ? 39%, respectiv 40% , iar PNL ? 17%, respectiv 20% din totalul voturilor exprimate.
Potrivit simulării realizată de CCSB la comanda PSD, liberalii stau cel mai bine în sectorul 1 unde ar putea avea 3 deputați din 4, în timp ce PD-L domină în sectoarele 3 și 6 și își dispută sectorul 2 cu PSD. La rândul lor, social-democrații ar lua toate locurile de deputați în sectorul 5 și o bună parte din mandatele circumscripției de sector 4.
Surprizele Oana Mizil și Nea Popa în Parlament, Gigi Becali rămâne acasă
Liderul PNG, Gigi Becali ar putea fi marele înfrânt al acestor alegeri. Aproape nevăzut în această campanie electorală prin sectorul 5, Becali ar întruni duminica aceasta 33% din sufragii, insuficiente pentru a o detrona pe ?boboaca? PSD, Oana Niculescu Mizil, creditată în simulările social-democrate cu 40 procente șanse de câștig.
În ciuda amplei campanii de afișaj dusă în sectorul 2 și nu numai, candidatul PSD, Rodica Nassar ar putea pierde locul de deputat al colegiului 6 în favoarea actorului Tudorel Filimon, alias Nea Popa din serialul ?La bloc? înregimentat sub culorile liberal democrate. Potrivit estimărilor PSD, Nassar ar cumula 33 la sută din opțiunile de vot, iar Nea Popa 41%, pleacând astfel cu prima șansă în prima etapă a redistribuirii. Liberalul Florin Melciu ar obţine doar 21%.
Social-democratul Ovidiu Mușetescu ar putea pierde şi el fotoliul de parlamentar. Este cotat cu doar 32 de procente în simularea comandată de propriul partid, el putând pierde tichetul spre viitorul legislativ în favoarea liberal-democratului Dan Zătreanu. Într-o situație similară se află și aliatul conservator Sergiu Andon, care ar întruni numai 25% din sufragii, spre deosebire de rivalul din PD-L, Constantin Ionescu, 43% și liberalul Cătălin Micula, 27%, ultimul fiind însă cotat cu prima șansă la procedura de redistribuire.
Perdanți la redistribuire
Alți posibili perdanți ai cursei parlamentare se regăsesc printre cei care vor ocupa primul loc în colegiiile unde candidează dar ar putea pierde la masa redistribuirii mandatelor. Candidat PD-L în colegiul 2 al Capitalei, Anca Constatinescu ar putea aduna 45% voturi, dar locul de parlametar s-ar putea duce prin redistribuire spre contracandidatul său liberal, Daniel Budurescu Stamate (34%).
Candidații cu mandatul de parlamentar în buzunar
Unii candidați bucureșteni ar putea scăpa de aceste complicații dacă calculele PSD s-ar adeveri pe 30 noiembrie. Aflat într-un colegiu lejer, liberalul Bogdan Olteanu este cotat cu 61%. În simulările PD-L însă este creditat doar cu 29 de procente. Rivalul său din PD-L, Gheorghe Groza ar lua caimacul electoral cu 42%, iar candidatul PSD, Manuela Anton s-ar clasa pe locul trei cu 27%.
Social-democrata Aura Vasile, candidat PSD, trece cu bine bariera celor 50 de procente cu un scor de 57%. În tabăra PD-L Elena Udrea ar face jocurile în colegiul 25, surclasând candidatul PSD, Luminița Anghel (21%) cu 32 de procente. O cotă de 64% ar avea colegul ei de partid, Cătălin Croitoru în colegiul 10, Sulfina Barbu (64%) în colegiul 11. PD-L-istul Cristian Petrescu l-ar învinge pe social-democratul Doru Giugula în 12, scor 51 la 29 de procente, iar Vasile Pirpiliu ar conduce cu 53% în colegiul 13.
Brandul ?Prigoană? pare a fi prețuit și de analiștii simulării, nu numai de posesorul acestui nume. Simularea îl creditează cu cea mai mare cotă de vot dintre candidații Capitalei: 81%.
În tabăra liberală, Ludovic Orban ar fi singurul candidat care ar trece fără emoții prin traseul uninominal: este cotat cu 54%, în timp ce contracandidatul său pentru colegiul 3, Marius Marinescu ar întruni doar 20 procente din sufragiile de vot.
Diplomatul aflat pe listele PD-L, Theodor Paleologu ar primi un mandat de deputat la redistribuire în contul celor 45 de procente cu care este creditat în estimările PSD. Rivalul său din PNL și actual ministru al muncii, Mariana Câmpeanu nu ar cumula decât 24% din voturile exprimate ale colegiului. Tot prin redistribuire ar putea trece și Costică Canacheu (PD-L 41%), Florian Popa (PSD -36%). La liberali, Alina Gorghiu, 24% ar putea lua fața la redistribuire mai experimentatului Corneliu Ciontu, cotat în analiza PSD cu 36 de procente. În același colegiu, 22, candidatul independent Lavinia Șandru nu ar reuși să adune decât 23% din sufragii.
Jumătate dintre senatorii bucureșteni scăpați de grija redistribuirii
În ceea ce privește cele 10 colegii de senatori existente la nivelul Capitalei, PD-L ar putea avea cele mai multe mandate încă din prima etapă. Vasile Blaga ? PD-L (69%), Cristian Rădulescu ? PD-L (57%), Dan Voiculescu - PC (56%), Ecaterina Andronescu - PSD (60%), Radu F. Alexandru ? PD-L (52%) și Anca Boagiu ? 50%, sunt candidații care, potrivit analizei comandate de PSD ar ieși încă din prima etapă a sistemului de vot uninominal.
Liberalii Crin Antonescu (47%)și Cristian Țopescu (46%) și-ar înfrânge la rândul lor contracandidații, dar ar fi siliți să treacă prin procedura de redistribuire. Cătălin Voicu (47%) și Cristian Diaconescu (49%) de la PSD, și Gabriel Mutu de la PD-L ar trece prin aceeași procedură înainte de a deveni senatori.
Potrivit însă ultimului sondaj INSOMAR, Vasile Blaga nu trece de pragul de jumătate plus unu din intenţia de vot a celor arondaţi colegiului 5 Bucureşti pentru Senat. Blaga ar întruni, conform sondajului INSOMAR, 42,6% din voturi, urmat de Constantin Trăistaru (PSD+PC)-24% şi de Dănuţ Ioan Fleacă (20,9%).
Situaţia în provincie
În teritoriu, PSD pare să stea cel mai bine. Liderul PSD, Mircea Geoană, este creditat cu cele mai mari șanse în colegiul Dăbuleni. Conform datelor INSOMAR, în colegiul 5 Dolj pentru Senat, intenţia de vot pentru candidatul PSD, Mircea Geoană, este de 66,8%. Acesta este urmat, la mare distanţă, de pedelistul Nicolae Giugea, cu 24,2%, liberala Elena Costea, cu 5,8% şi de Lidia Bacea (PRM) 1,4%. Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Adrian Năstase sunt nume considerate rețete sigure pentru social-democrați, care și-au făcut calculul că aceste exemple vor fi reiterate și în cazul altor candidați.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: simulare PD-L PNL alegeri parlamentare
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close