Antena 3 CNN Politică Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă a PNL pe educaţie

Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă a PNL pe educaţie

Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă a PNL pe educaţie
Sursa foto: Camera Deputatilor
23 Mar 2009   •   10:01

Moţiunea simplă a PNL intitulată "Educaţia sub cenzura Ecaterinei Andronescu. Istoria se repetă" va fi dezbătută luni de la ora 20.00 în plenul Camerei Deputaţilor. Chiar dacă membrii coaliţiei PSD-PDL au reuşit să impună la nivelul Biroului Permanent al acestei camere discutarea acestui document la oră atât de târzie, liberalii par decişi să-şi susţină demersul la adresa ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu criticată pentru reducerea drastică a orelor din aria curiculară, prin diminuarea orelor de sport, istorie şi limbă modernă din programa şcolară pentru învăţământul preuniversitar.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat luni că votul asupra moţiunii simple, iniţiate de PNL pe tema Educaţiei, va fi dat însă marţi, urmând ca luni să se desfăşoare doar dezbaterile generale.
Peste 70 de profesori sunt aşteptaţi de liberali să participe la dezbaterea moţiunii simple. Moţiunea, semnată de toţi deputaţii liberali, cere renunţarea la măsurile critică măsurile luate de ministul Educaţiei în domeniul orelor reduse de sport, istorie şi limbă modernă, arătând că ordinele emise de Andronescu "dovedesc lipsa unei strategii unitare privind sistemul de învăţământ preunivesitar".
"Încă de la începutul mandatului său, acţiunile doamnei ministru Andronescu au dovedit incoerenţa şi incompetenţa Guvernului Boc în a gestiona procesul de reformă a educaţiei", se menţionează în moţiune.
Potrivit moţiunii. Asociaţia Profesorilor de Istorie din România consideră că istoria neamului românesc trebuie să rămână în continuare materie de studiu pentru toţi elevii de liceu şi nu doar pentru cei de la liceele de elită.
Semnatarii moţiunii acuză şi scoaterea orelor de sport din aria curiculară, amintindu-i ministrului Educaţiei că România se află pe locul trei la capitolul obezitate infantilă. 54 % dintre preşcolarii români consumă zilnic alimente cu un număr prea mare de calorii, iar numărul copiilor cu probleme de greutate creşte în fiecare an cu 500.000.
"Pentru îndreptarea acestor situaţii, mediul şcolar ar trebui să acţioneze ca un factor reparator, educaţia prin sport fiind un astfel de mecanism. Din păcate, doamna ministru le-a oferit acestor copii cu probleme de greutate Ťşansať de a face o singură oră de sport pe săptămână într-o perioadă a vieţii în care efortul fizic are un rol esenţial pentru dezvoltarea organismului", se arată în moţiune.
În opinia liberalilor, este inadmisibil ca un stat membru UE să elimine studiul unei limbi străine din programa de învăţământ preuniversitar.
"În sistemul educaţional românesc, aprofundarea unei limbi străine este calea sigură a unui progres civilizaţional", se mai menţionează în textul moţiunii.
Prin măsurile luate, Ecaterina Andronescu este comparată de iniţiatorii moţiunii cu Nicolae Ceauşescu, care, la vremea sa, a dispus diminuarea orelor de limbă străină studiate în şcoli şi licee.
Chiar dacă i s-a cerut sprijinul pentru acest demers, PDL a anunţat că nu susţine moţiunea simplă a PNL.
Moţiunile simple se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. În cazul în care o moţiune simplă este aprobată, hotărârea Camerei se va trimite Guvernului, care va ţine cont de poziţia exprimată în cuprinsul respectivei moţiuni.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close