Antena 3 CNN Politică Campaniile electorale, finanţate din banii românilor. Decizia aleşilor pentru a "scăpa" de banii negri

Campaniile electorale, finanţate din banii românilor. Decizia aleşilor pentru a "scăpa" de banii negri

Campaniile electorale, finanţate din banii românilor. Decizia aleşilor pentru a "scăpa" de banii negri
de O.P.    |    27 Feb 2015   •   06:27

 Politicienii îşi vor face campaniile electorale pe banii românilor! Comisia parlamentară de cod electoral a adoptat, în unanimitate, un amendament prin care campaniile vor fi finanţate, exclusiv de la bugetul de stat. 

Deşi asta ar însemna cheltuieli de zeci de milioane de euro, totuşi politicienii spun că măsura ar elimina banii negri donaţi către partide.
Parlamentarii din Comisia de Cod Electoral au lucrat pe modelul polonez. După câteva runde de dezbateri, au ajuns la concluzia că singura modalitate prin care vor elimina corupţia din partide este finanţarea campaniilor cu bani de la stat. Candidaţii îşi vor plăti campaniile, apoi banii le vor fi returnaţi pe baza chitanţelor şi bonurilor. În plus, toţi politicienii vor fi obligaţi să se încadreze într-o anumită sumă maximă, care deocamdată n-a fost stabilită.  

Vom avea cel puţin 400 de parlamentari, aşa că, doar pentru un scrutin, din bugetul de stat se vor scoate în jur de 10 milioane de euro. La anul vor fi, însă, şi alegeri locale. Sumele vor fi returnate doar partidelor care vor depăşi pragul de 3 la sută şi vor fi date în funcţie de numărul de candidaturi. În schimb, politicienii nu vor mai putea să cheltuiască banii cum vor ei.

Deşi efortul bugetar este mare, politicienii spun, că de fapt statul va câştiga.  Pentru toate cheltuielile de campanie se vor plăti taxe la stat.
 
Şi în prezent partidele politice sunt subvenţionate de stat. În fiecare lună, primesc 1.800 de lei pentru un parlamentar. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, anul trecut, partidele parlamentare au  luat din buget peste 6 milioane de lei, adică aproape un milion şi jumătate de euro.

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close