Antena 3 CNN Politică Cine este Adina Vălean, noua propunere de comisar european din partea României

Cine este Adina Vălean, noua propunere de comisar european din partea României

Cine este Adina Vălean, noua propunere de comisar european din partea României
06 Noi 2019   •   15:09

Adina Vălean este cel mai nou nume intrat pe deja lunga listă a variantelor de comisar european din partea României, după Rovana Plumb, Dan Nica ,Victor Negrescu și Siegfried Mureșan. Practic, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va trebui să aleagă între Mureșan și Vălean sau... nu.

Doamna Vălean, care este soția fostului președinte PNL, Crin Antonescu, este europarlamentar din partea PNL, membră în grupul PPE. Este de profesie matematician și a intrat în PNL în 1999.

Adina Vălean a fost deputat în legislatura 2004-2008 ales pe listele PNL, iar la data de 30 noiembrie 2007 a demisionat pentru a ocupa locul de deputat în Parlamentul European.

A fost raportor al Directivei nr. 38/2004 privind dreptul la liberă circulație, raport care monitorizează implicit cazurile de discriminare care apar în unele țări UE ca urmare a unei legislații naționale neconforme cu cea europeană. Europarlamentarul liberal a luat poziție în toate dosarele care vizau direct interesele României (moțiunea cu privire la reluarea adopțiilor internaționale, raportul cu privire la centrele de detenție CIA, dar și cel cu privire la reglementarea tarifelor de roaming).

În aprilie 2009, Parlamentul European a adoptat raportul Adinei Vălean referitor la reducerea de la 1 iulie 2009 a tarifelor maxime în cazul trimiterii de mesaje text și descărcării de date de pe Internet în regim de roaming.

Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vice-președinte al Parlamentului European, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE). A fost membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie și membru al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii, precum și membru supleant în Comisia pentru comerț international. Proiectele ei s-au axat pe telecomunicații, energie și industrie. Activitatea sa din acea perioadă s-a concentrat pe două inițiative majore ale Comisiei Europene: Piața Unică Digitală și Uniunea Energetică.

Ca membru al Comisiei pentru comerț internațional, Adina Ioana Vălean a fost implicată îndeaproape în negocierile pentru Acordul Transatlantic, ale cărui beneficii le-a susținut de la început. Cu un angajament puternic față de economia digitală, antreprenoriat și inovare, a fost aleasă în board-ul Forumului European pentru Internet, precum și în board-ul platformei knowledge4innovation. Adina Vălean este co-președinte al Forumului pentru mobilitate și societate, în cadrul căruia promovează competitivitatea industriei auto europene.

 

×
Subiecte în articol: Adina Valean
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close