Antena 3 CNN Politică Ciolacu, scrisoare pentru ambasadele europene: Românii ne-au dat un mandat clar să conducem, dar Iohannis refuză guvern PSD

Ciolacu, scrisoare pentru ambasadele europene: Românii ne-au dat un mandat clar să conducem, dar Iohannis refuză guvern PSD

Marcel Ciolacu, a trimis, joi, scrisori ambasadelor și liderilor politici de stânga din Europa, în care arată că președintele Klaus Iohannis nu vrea să numească un premier de la PSD. Liderul PSD le cere acestora sprijin public până la consultările care vor avea loc la Palatul Cotroceni.

Ciolacu, scrisoare pentru ambasadele europene: Românii ne-au dat un mandat clar să conducem, dar Iohannis refuză guvern PSD
de Dan Gabor    |    10 Dec 2020   •   21:45

„PSD a obținut o victorie mare duminică. Am câștigat alegerile parlamentare cu un scor de aproape 30%. Partidul de guvernământ, PNL, a fost la 5 procente în spatele nostru. Românii au dat un mandat clar pentru conducerea țării în aceste vremuri dificile”, a scris Marcel Ciolacu la începutul scrisorii

Marcel Ciolacu precizează că rezultatul alegerilor parlamentare desfășurate pe 6 decembrie trebuie respectat și „potrivit Constituției”, partidul câștigător trebuie invitat să nominalizeze premierul.

„În ciuda acestui lucru, președintele Klaus Iohannis a decis să se implice personal în campanie și să înceapă negocierile cu partidele politice. (...) Românii ne-au dat legitimitatea să nominalizăm prim-ministrul și să încercăm formarea unui Guvern”, a mai scris Marcel Ciolacu în scrisoarea adresată liderilor socialiști din Europa.  

Guvernul pregătit de PSD, cu Alexandru Rafila ca premier. Cine sunt viitorii miniştri

PSD a conturat deja guvernul Rafila, astfel că social-democraţii au pregătit variante pentru fiecare minister. Finanţele ar urma să fie conduse de Cristian Socol, iar Ministerul Sănătăţii, de profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Social-democraţii au şedinţă joi şi stabilesc ce îi vor cere preşedintelui Klaus Iohannis, mandatul cu care vor merge, precum şi propunerea de premier.

Tot azi se va da şi un vot în privinţa propunerii ca Alexandru Rafila să fie candidatul PSD ca premier.

În privinţa guvernului conturat de PSD în jurul lui Rafila, propunerea pentru funcţia de prim-ministru, s-au discutat şi posibile variante de miniştri în acest cabinet, dacă până la urmă preşedintele Klaus Iohannis îl va desemna pe Alexandru Rafila, aşa cum speră cei din PSD.

Guvernul conturat de PSD

Premier - Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii - Adrian Streinu-Cercel
Ministrul Finanţelor - Cristian Socol
Ministrul Economiei - Florin Tudose
Ministrul Educaţiei - Leonard Azamfirei
Ministrul de Interne - Sorin Grindeanu?
Ministrul Apărării - Sorin Grindeanu?
Ministrul Dezvoltării Regionale - Gabriela Firea/Vasile Dîncu
Ministrul Justiţiei - Maia Teodoroiu
Ministrul Muncii - Marius Budăi
Ministrul Transporturilor - Dragoş Benea
BEC, date finale: PSD, PNL, USR-PLUS, AUR și UDMR formează viitorul Parlament

PSD, PNL, USR PLUS, AUR și UDMR au trecut pragul electoral la alegerile parlamentare de duminică și vor forma viitorul Parlament, potrivit datelor finale anunțate de Biroul Electoral Central, miercuri seară.

PSD a obținut la Camera Deputaților 28,9%, iar la Senat 29,32%

PNL a primit 25,19% la Camera Deputaților, în timp ce la Senat a primit 25,58%.

Potrivit reprezentanților BEC, datele sunt obținute din centralizarea rezultatelor înainte de soluționarea contestațiilor depuse la Biroul Electoral Central.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu PSD Klaus Iohannis
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close