Antena 3 CNN Politică Consultări la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis, întâlnire cu partidele și formațiunile politice în vederea stabilirii unui nou premier

Consultări la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis, întâlnire cu partidele și formațiunile politice în vederea stabilirii unui nou premier

Președintele Klaus Iohannis, a invitat joi, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier.

Consultări la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis, întâlnire cu partidele și formațiunile politice în vederea stabilirii unui nou premier
Sursa foto: foto- presidency.ro
06 Feb 2020   •   17:15

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis discută, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia minorităţilor naţionale în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură. Delegaţia minorităţilor naţionale este formată din: Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Iulius Firczak, Daniel Vasile şi Gabriel Grosaru.

UPDATE. Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că soluţia alegerilor anticipate i se pare nepotrivită, deoarece ar avea consecinţe negative în plan politic şi economic, iar timpul câştigat faţă de alegerile la termen ar fi nesemnificativ.

Citiți și Călin Popescu Tăriceanu, după consultările cu Iohannis: ALDE nu are o propunere de premier

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu reprezentanţii PMP în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

Delegaţia Partidului Mişcarea Populară este formată din: Marius Paşcan, Ioana Constantin, Sebastian Moise, Marian Andronache.

UPDATE. Kelemen Hunor, președintele UDMR, i-a spus președintelui Iohannis, în timpul consultărilor de la Cotroceni, că nu va susține crearea unei majorități în jurul candidatului PSD pentru funcția de premier.

"I-am spus președintelui care este punctul nostru de vedere legat de situația politică. Am spus că nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD la premier, votul pe moțiune a fost pentru că nu vrem alegeri pentru primari în două tururi. I-am spus și că nu avem propunere pentru premier", a spus Hunor.

Citiți și Kelemen Hunor: "Nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD pentru funcția de premier"

UPDATE. Dan Barna, președintele USR, a fost la consultările cu Klaus Iohannis de la Cotroceni și i-a transmis că "alegerile anticipate sunt soluția morală, etică, corectă și necesară pentru România".

"I-am transmis preşedintelui poziţia USR, poziţie declarată timp de doi ani de zile, alegerile anticipate sunt soluţia morală, etică, corectă şi necesară pentru România în momentul de faţă. Orice alt scenariu, din păcate, nu va face decât să continuăm ce s-a întâmplat în ultimele trei luni, să avem o guvernare care, de fapt, nu poate să guverneze şi (...) vom susţine scenariul alegerilor anticipate foarte clar, vom vota împotriva învestirii (...) pentru a ne asigura că următorul Guvern nu va avea susţinerea în Parlament, astfel încât să facem următorul pas pentru anticipate", a declarat Barna.

Citiți și Dan Barna: "Alegerile anticipate sunt soluţia morală, etică, corectă şi necesară pentru România în momentul de faţă"

UPDATE. După consulările cu Iohannis, Marcel Ciolacu a spus că  în cazul în care președintele îl va propune tot pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, PSD ia în calcul o sesizare la Curtea Constituțională. 

Citiți și Marcel Ciolacu, după consultări: "Dacă președintele îl propune tot pe Orban, luăm în considerare o sesizare la CCR"

UPDATE. Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a fost primit la consultările cu Iohannis de la Cotroceni. Propunerea de premier susținută de PSD și Pro România este Remus Pricopie. Ciolacu a precizat că cele două partide au cel mai mare număr de parlamentari conturat în jurul unei singure propuneri.

Citiți și Marcel Ciolacu, înainte de consultările cu Iohannis: "PSD și Pro România au numărul cel mai mare de parlamentari conturat în jurul unei singure propuneri de premier"

UPDATE. Ludovic Orban a declarat, după consultările de la Cotroceni, că săptămâna viitoare va avea loc o discuție cu toți partenerii pentru a stabili o strategie de declanșare a alegerilor anticipate. 

"Începând de săptămâna viitoare, vom avea un dialog cu toți partenerii care au fost și sunt în continuare alături de noi pentru a stabili o strategie comună de declanșare a alegerilor anticipate", a spus Orban. 

Citiți și Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni: "Vom avea un dialog cu toți partenerii pentru a stabili o strategie de declanșare a alegerilor anticipate"

UPDATE ora 12. Pemierul demis, Ludovic Orban, a ajuns la consultările cu Iohannis de la Palatul Cotroceni. 

Consultările vor avea loc după următorul program:

•    Ora 12:00 - Partidul Național Liberal (PNL);
•    Ora 12:45 – Partidul Social Democrat (PSD);
•    Ora 13:30 – Uniunea Salvați România (USR);
•    Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
•    Ora 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
•    Ora 15:45 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
•    Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
•    Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Guvernul Orban a fost demis miercuri prin moțiunea de cenzură iniţiată de PSD şi susținută de UDMR. Moțiunea a trecut în Parlament cu 261 de voturi favorabile. 

Moţiunea denumită 'Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti' a fost iniţiată după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. 

 
×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close