x close

Cu sprijinul PDL, ungurii au obţinut predarea istoriei şi geografiei în limba minorităţilor în tot ciclul preuniversitar

06 Mai 2010   •   12:10
Cu sprijinul PDL, ungurii au obţinut predarea istoriei şi geografiei în limba minorităţilor în tot ciclul preuniversitar

Dezbaterile de miercuri în comisia pentru educaţie din parlament au reprezentat încă o dovadă că UDMR reuşeşte să îşi atingă scopurile prin orice mijloace, profitând de pasivitatea parlamentarilor români. Astfel, parlamentarii maghiari au reuşit să modifice votul comisiei în favoarea lor, deşi iniţial amendamentul privind predarea istoriei şi geografiei în limba minorităţilor în tot ciclul preuniversitar fusese respins. Ei s-au bazat în special pe negocierile la sânge cu PDL, un partid dispus să cedeze din interesul naţional atâta timp cât are în continuare nevoie de o majoritate stabilă în parlament.

"Şantaj" cu ANI şi legea pensiilor

Deputaţii din Comisia de învăţămant stabileseră miercuri, în prima parte a lucrărilor comisiei, că disciplinele Istoria românilor şi Geografia României pot fi predate în limbile materne ale minorităţilor naţionale doar la ciclul primar, cele două materii urmând să fie predate obligatoriu în limba română la gimnaziu şi liceu. Acest lucru a fost posibil prin "dezertarea" parlamentarului PDL Cătălin Croitoru, care a votat alături de opoziţie şi împotriva intereselor UDMR. În replică, udemeriştii au blocat la Senat orice progres pe legea pensiilor şi pe legea ANI. În primul caz ei au solicitat consultări, acuzând anumite necorelări între reprezentanţii coaliţiei, în timp ce în a doua situaţie, udemeristul Gzorgy Frunda a votat cot la cot cu opoziţia o propunere de amânare a dezbaterii legii ANI în comisii până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR de neconstituţionalitate.

Amendament impus prin reluarea votului

Practic, parlamentarii PSD şi PNL, alăturid de Cătălin Croitoru de la PDL, au încercat să impună obligativitatea învăţării istoriei şi geografiei în limba română în tot ciclul preuniversitar. Numai că, după avertismentele UDMR, cei de la PDL "s-au sucit" şi votul de miercuri din comisii s-a reluat. Parlamentarii PSD şi PNL s-au retras de la vot, iar prevederile Legii Educaţiei au trecut în varianta dorită de UDMR. Mai mult, parlamentarii UDMR au beneficiat şi de sprijinul ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, care a declarat că "o naţiune puternică, o ţară membră a UE, beneficiază de diversitatea sa culturală"

Astfel, printr-un adevărat "şantaj parlamentar", cei de la UDMR au reuşit să-şi impună punctul de vedere, iar cei care au pierdut din acest troc politic sunt românii din judeţele cu populaţie majoritar maghiară.

Antena3.ro

Citeşte mai multe despre:

UDMR
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati