Antena 3 CNN Politică Cum a risipit Antonescu aproape 4% din procentajul obţinut de Tăriceanu la alegerile parlamentare

Cum a risipit Antonescu aproape 4% din procentajul obţinut de Tăriceanu la alegerile parlamentare

Cum a risipit Antonescu aproape 4% din procentajul obţinut de Tăriceanu la alegerile parlamentare
Sursa foto: Crin Antonescu
13 Apr 2010   •   18:29
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // PNL se află în prezent într-o situaţie mai ingrată decât cea în care l-a lăsat fostul lider Călin Popescu Tăriceanu în 2008. Din cele 65 de mandate de deputat şi 28 de senator obţinute la ultimele alegeri, liberalii mai deţin în prezent 75. O cincime, 18 de aleşi, s-au pierdut treptat pe drum îngroşând, rândurile independenţilor lui Gabriel Oprea sau migrând spre PDL. În mai multe judeţe, după demisiile propriilor senatori sau deputaţi, liberalii nu mai deţin nici măcar un reprezentant parlamentar, ceea ce îi face vulnerabili în perspectiva viitoarei runde de alegeri parlamentare din 2012.

Situaţia ameninţă să provoace nemulţumiri în partid împotriva liderului abia confirmat la ultimul Congres, Crin Antonescu, cel care a promovat încă de la preluarea puterii în formaţiune necesitatea rămânerii PNL în opoziţie ca unic mijloc de supravieţuire în faţa PDL. Potrivit unor surse liberale, unii membri ai Biroului Politic Central se tem că, în acest ritm, anul 2012 va prinde partidul aproape înjumătăţit ca reprezentare parlamentară şi cu eficienţa electorală redusă semnficativ în colegiile uninominale unde în 2008 obţinuseră reprezentanţi pentru Cameră sau Senat.

Eficacitatea parlamentară a PNL, readusă la nivelul anilor 2004-2008

În procente, contraperformanţa liberală pune într-o situaţia proastă actuala conducere. La penultimul Congres, Tăriceanu lăsa în mâinile lui Antonescu un partid pe care îl dusese la 18,5% în opţiunile alegătorilor şi la apropae 100 de reprezentanţi în cele două camere ale Parlamentului. Doi ani de Opoziţie a dus partidul la pierderea a aproape 20 de parlamentari, fapt care echivalează cu reîntoarcerea la situaţia din anii 2006-2007 când partidul aflat la guvernare nu depăşea 15% în opţiunile de vot ale românilor. Ceea ce înseamnă practic o pierdere de aproape 4 procente.

Cel mai grav este că această situaţie s-ar putea repeta şi în 2012 în ciuda faptului că liderul Crin Antonescu a adus partidul la 20% în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Caracterul uninominal al scrutinului parlamentar face ca persoana candidatului, vizibilitatea, evoluţia şi rezultatele înregistrate la nivel local să conteze mai mult pentru alegătorii din colegiu decât imaginea liderului central al unui partid.

Colegiile uninominale, afectate de dezertările din PNL

Dezertarea spre putere a 20 de parlamentari sileşte PNL să reia munca electorală aproape de la zero în respectivele colegii în care nu mai au reprezentare parlamentară, o situaţie deloc avantajoasă cu numai doi ani înainte de alegeri. Aflaţi în opoziţie, liberalii nu se vor putea folosi prea eficient în campanie nici de performanţele aleşilor locali din respectivele colegii, ştiut fiind faptul că degeaba ai proiecte dacă finanţarea din partea unui guvern format din formaţiuni politice nu vine decât pentru cei care au ieşit din rândurile liberale şi s-au închinat noilor deţinători ai pâinii şi cuţitului bugetar.

În paralel, PNL nu mai dispune nici de capacitatea logistică dată de un guvern, nici de donaţiile de patru ori mai ridicate primite în perioada Guvernării Tăriceanu, comparativ cu anul 2009 pentru a reuşi să recupereze cu succes handicapul provocat de valul de parlamentari şi aleşi locali migratori. În lipsa unor resurse financiare pe măsură, decuparea colegioilor uninominale, realizată mână în mână cu reprezentanţii PSD în timpul guvernării Tăriceanu, s-ar putea întoarce împotriva liberalilor în lipsa unor structuri locale puternice capabile să reziste greutăţilor cu care se confruntă un partid în opoziţie.

11 filiale liberale, atinse de sindromul migraţiei

În prezent, PNL nu mai are parlamentari de nici un fel la nivelul judeţului Neamţ, toţi cei trei aleşi trecând la independenţi, iar la Ilfov, considerat până dăunăzi una dintre cele mai puternice fiefuri liberale, situaţia este dezastruoasă. Călin Popescu Tăriceanu a rămas singurul parlamentar al Opoziţiei în acest judeţ.

La Vaslui, liberalii nu mai au aici nici un deputat, după plecarea lui Dan Bordeianu la independenţi şi a lui Dan Marian la PD-L, ci un singur senator - fostul ministru de Interne, Cristian David.

PNL Bacău a fost cea mai recentă organizaţie afectată de migrările parlamentare, prin plecarea lui San Berca şi Mihai banu efectivul de parlamentari liberali înjumătâţindu-se.

PNL nu mai are nici un parlamentar nici la Caraş-Severin, unicul său reprezentant deputatul Ioan Ţăbugan preferand gruparea Oprea.

O situaţie similară este înregistrată şi la Suceava acolo unde Gheorghe Coroamă s-a înscris în PDL, iar Mircea Irimescu face încă parte din grupul independenţilor lui Oprea, alături de senatorul Tiberiu Prodan.

La Giurgiu, dorul de ducă al deputatului Dan Păsat şi al senatorului Cezar Mircea Mugureanu a redus la jumătate rândurile parlamentarilor filialei liberale, în timp ce la Botoşani PNL nu mai are decât un deputat după plecarea senatorului Liviu Câmpanu şi a deputatului Neculai Rebenciuc.

Hemoragii de câte un parlamentar au mai suferit organizaţiile de Călăraşi, Iaşi, Hunedoara şi Prahova, iar surse parlamentare susţin că afluxul de deputaţi şi senatori dinspre PNL şi PSD spre PDL sau independenţi nu a luat sfârşit.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close