Dan Barna, campanie electorală pe seama tragediei de la Caracal: Dacă eu aş fi fost preşedinte, această dramă nu s-ar fi întâmplat

08 Aug 2019   •   17:37
Dan Barna, campanie electorală pe seama tragediei de la Caracal: Dacă eu aş fi fost preşedinte, această dramă nu s-ar fi întâmplat

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că dacă el ar fi fost preşedinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat. El susţine că România a avut un preşedinte extra jucător în persoana lui Traian Băsescu şi unul prezent doar în situaţii de criză, în persoana lui Klaus Iohannis.

„Eu vreau să cred că dacă eu aș fi fost preşedinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat, pentru că nu a fost un incident nefericit, ci a fost efectul unei degradări continue de ani de zile a ceea ce înseamnă funcţionarea instituţiilor statului pe standarde minime, adică asigurarea siguranţei cetăţeanului, furnizarea siguranţei pentru cetăţeni”, a declarat, miercruri seară, la TVR1, liderul USR şi candidatul Alianţei USR-PLUS la prezidenţiale, Dan Barna.

Ulterior, Dan Barna și-a retras declarația controversată legată de drama de la Caracal.  

Liderul USR se declară astfel conștient că nu ar putea evita toate nenorocirile din România, chiar și din funcția de șef al statului.

„Vreau să clarific o afirmație care a fost scoasă din context după emisiunea la care am participat aseară la TVR. Evident, nu cred că dacă aș fi președinte nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România, nu cred că aș putea elimina eu nemerniciile naturii umane dar cred că președintele, care conduce CSAT-ul, se poate asigura că instituțiile care se ocupă de siguranța publică a cetățenilor funcționează cum trebuie.

Modul în care au acționat Poliția și celelalte instituții publice în ultimele două săptămâni este rezultatul unei degradări continue de ani de zile, în care nimeni nu a pus nici măcar o întrebare. În viziunea mea, președintele nu lucrează doar în timpul crizelor, el trebuie să lucreze mai ales între crize tocmai pentru a preveni disfuncționalitățile din instituții care ajung să producă drame.

Președintele poate impulsiona o reformă la nivelul tuturor instituțiilor din stat, președintele poate seta un standard în privința modului de lucru între instituțiile statului, președintele poate cere de la Guvern respectarea criteriilor de competență în numirea oamenilor în instituții.

Cred că în 5 ani de mandat se pot schimba multe în sistem cu o implicare continuă și activă din partea președintelui”, scrie Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

Parteneri
x close