Antena 3 CNN Politică Deficitul bugetar şi inflaţia din România ar putea amâna adoptarea euro

Deficitul bugetar şi inflaţia din România ar putea amâna adoptarea euro

Deficitul bugetar şi inflaţia din România ar putea amâna adoptarea euro
29 Ian 2008   •   09:50

Comisia Europeană este sceptică asupra faptului că România va putea echilibra bugetul până în anul 2011. Aceasta este o măsură fără de care România nu poate adopta moneda europeană. Drept urmare, oficialii europeni cer reduceri mai ample ale deficitului şi inflaţiei în 2008 şi în anii următori. România a aderat la Uniunea Europeană în 2007 şi, pentru a adopta euro, trebuie să controleze inflaţia şi să reducă deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut.

În ciuda creşterii economice de peste 6%, România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, iar situaţia nu se va modifica în 2008 şi 2009, se arată în proiectul Comisiei Europene.

În lipsa unei modificări de strategie din partea guvernului român, deficitul bugetar va ajunge anul acesta la 3,2% şi la 3,9% în 2009, anticipează oficialii europeni.

Potrivit Comisiei, având în vedere riscurile privind atingerea ţintelor bugetare, este improbabil ca obiectivul pe termen mediu, referitor la echilibrarea bugetului, să fie îndeplinit până în 2011, aşa cum este planificat.

România trebuie, totodată, să restrângă cheltuielile publice şi să ia măsuri pentru încetinirea inflaţiei, care ar completa reducerea deficitului bugetar.

Inflaţia medie din România a ajuns anul trecut la 4,8%, iar guvernul şi Comisia Europeană anticipează că în 2008 va accelera la 5,6 - 5,7%. În cel mai recent raport asupra inflaţiei, BNR a revizuit în creştere cu 0,6 puncte prognoza de inflaţie pentru 2008, la 4,3% pe an.

ROMÂNIA AR PUTEA ADOPTA EURO MAI TÂRZIU DECÂT ERA PREVĂZUT

Antena 3

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close