Antena 3 CNN Politică Deputat liberal, avertisment pentru Guvern: „Nu încasează cât cheltuie”

Deputat liberal, avertisment pentru Guvern: „Nu încasează cât cheltuie”

Deputat liberal, avertisment pentru Guvern: „Nu încasează cât cheltuie”
Sursa foto: Foto: gov.ro
02 Mar 2017   •   14:20

Deputatul liberal de Timiş Marilen Pirtea, secretarul Comisiei de buget finanţe bănci a Camerei Inferioare a Parlamentului, a atras atenţia, joi, asupra faptului că Guvernul nu încasează pe cât cheltuie, el atenţionându-i pe tineri ''să nu mizeze pe creşterile salariale din acest an pentru creditele pe care ar dori să le facă'', iar dacă vor fi nevoiţi, să opteze pentru unul în lei.

''În special pentru tineri, să nu mizaţi pe creşterile salariale din anul acesta pentru creditele pe care vreţi să le faceţi, iar dacă aveţi nevoie de credit bancar, optaţi pentru unul în lei'', susţine Marilen Pirtea, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, avertismentele că ''pacea socială'' a coaliţiei guvernamentale va conduce spre un ''dezastru financiar'' au fost numeroase, documentate şi, mai ales, lansate din diferite zone ale societăţii.

''Până de curând, acestea au fost doar avertismente, acum au devenit certitudini'', spune Pirtea.

Parlamentarul liberal afirmă că din datele prezentate la finalul lunii februarie de Ministerul Finanţelor Publice privind execuţia bugetară pentru luna ianuarie 2017, reiese că statul român a încasat în ianuarie cu 5,7% mai puţin decât în luna ianuarie 2016.

''Veniturile bugetului general consolidat au înregistrat o scădere cu 5,7% (în valoare nominală de 1,1 miliarde de lei) faţă de luna ianuarie a anului precedent. Această scădere abruptă a veniturilor vine în contextul în care, pentru anul în curs, bugetul general consolidat este construit pe o creştere a veniturilor de 14% faţă de nivelul din 2016. O oarecare scădere putea fi aşteptată, însă datele arată o adevărată prăbuşire a încasărilor'', afirmă Marilen Pirtea.

El susţine că motivul principal al acestei scăderi este reprezentat de diminuarea cu 24,8%, respectiv cu 1,7 miliarde de lei, a încasărilor din TVA.

''Diminuarea aşteptată se datorează faptului că în luna ianuarie este termenul de încasare a TVA aferentă lunii decembrie, iar în decembrie 2015 cota standard era 24% faţă de 20% în decembrie 2016. Coaliţia guvernamentală s-a comportat ca un parior, iar acum este prima pierdere usturătoare. Pariul consta în creşterea bazei impozabile, adică a consumului. Au umblat la 'butoanele' economiei, distribuind mai mulţi bani şi aşteptându-se că românii vor cumpăra mai mult şi vor antrena mai multe schimburi economice, pe care să le impoziteze şi să acopere costurile'', detaliază parlamentarul.

Marilen Pirtea avertizează că prea multe schimbări de politică fiscale, concomitent, mai ales în lipsa unor prognoze serioase, sunt echivalente cu ''comportamentul unui parior''.

El arată că reducerea cotei TVA cu 4 puncte procentuale, din ianuarie 2017, nu a fost compensată de creşterea consumului, o parte din deficit a fost acoperit de veniturile din impozitarea salariilor, însă la un nivel insuficient.

Deputatul mai punctează că salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.050 lei în decembrie 2015, la 1.250 lei, în decembrie 2016, astfel că veniturile din impozitul pe salarii şi venit, precum şi contribuţiile de asigurări au înregistrat creşteri semnificative, de 564,8 milioane de lei, în timp ce cheltuielile bugetului general consolidat au înregistrat o creştere cu 3,5% faţă de nivelul din ianuarie 2016. Cea mai mare creştere se remarcă în dreptul cheltuielilor cu asistenţa socială (cu 9,5%), în cadrul cărora cea mai importantă componentă este reprezentată de cheltuielile cu pensiile.

''Deşi, tradiţional, luna ianuarie nu este una de vârf, cheltuielile de investiţii s-au diminuat cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce echivalează aproape cu o blocare a acestora, rezultatele înregistrându-se în contextul în care pe parcursul lunii ianuarie nu a fost încă aprobat bugetul pentru anul în curs'', spune Pirtea.

Ca urmare a acestor evoluţii, deputatul liberal susţine că execuţia bugetului general consolidat pentru luna ianuarie s-a încheiat ''cu un excedent de 3 miliarde de lei, faţă de 4,7 miliarde de lei, cât s-a înregistrat în luna ianuarie a anului precedent''.

''În concluzie, evoluţia veniturilor bugetare pentru luna ianuarie a fost cu mult sub calculele coaliţiei guvernamentale şi reprezintă un semnal de alarmă la adresa Executivului, care va trebui să găsească soluţii pentru acoperirea creşterilor de cheltuieli care au fost aprobate pe fondul continuării politicii de relaxare fiscală'', conchide deputatul Marilen Pirtea.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close