Antena 3 CNN Politică Dispută pe Constituţie. Năstase: Nu înţeleg de ce trebuie s-o dezbrăcăm. Voinescu: Mergeţi până la nuditate

Dispută pe Constituţie. Năstase: Nu înţeleg de ce trebuie s-o dezbrăcăm. Voinescu: Mergeţi până la nuditate

Dispută pe Constituţie. Năstase: Nu înţeleg de ce trebuie s-o dezbrăcăm. Voinescu: Mergeţi până la nuditate
Sursa foto: Adrian Nãstase
25 Mar 2010   •   18:20

Vicepreşedintele şi secretarul Camerei, Adrian Năstase şi respectiv democrat-liberalul Sever Voinescu au avut luni, un schimb mai dur de replici pe tema oportunităţii creării comisiei parlamentare de modificare a Constituţiei, în conformitate cu o solicitare formulată de grupul PDL. Potrivit stenogramei de şedinţă a Birourilor Permanente reunite, Năstase a calificat demersul PDL drept neconstituţional şi neregulamentar şi l-a comparat cu o operaţie cu pacientul pe masă deschis mai mult pentru a vedea dacă e într-adevăr bolnav sau nu. El a sugerat colegilor să nu se gră bească cu înfiinţarea unei comisii parlamentare care să ?dezbrace? Constituţia şi să îi facă operaţia de chirurgie invocată. Remarcile medicale ale parlamentarului social-democrat au stârnit iritarea democrat-liberalului Sever Voinescu, care i-a imputat că vorbeşte în termeni de ?nuditate? despre cea mai importantă lege a ţării.
?În opinia mea, demersul nu este nici regulamentar şi nici constituţional şi revin asupra acestui aspect, pentru că această comisie nu poate să propună revizuirea Constituţiei! Dar care ar fi urgenţa acestui demers, astfel încât să intrăm imediat într-o chestiune în care nu ştim exact care ar fi obiectivele, pentru că dumneavoastră ne cereţi următorul lucru. Să punem pacientul pe masă, să îi tăiem burta şi, pe urmă, să aşteptăm să vedem dacă este bolnav de ficat, de plămâni şi să vedem care ar fi reparaţiile de care ar avea nevoie. De aceea, din punctul meu de vedere, din ceea ce apare foarte clar, ca obiectiv, aici, şi anume ? transformarea parlamentului într-o structură unicamerală ? şi care poate fi clarificată în mod rapid, printr-o operaţiune pe care o puteţi face în baza Constituţiei, restul sunt chestiuni care ţin de un forum de dezbatere. Întâi, se poate face acest forum, putem să discutăm, înainte, care sunt problemele Constituţiei, care sunt temele care ar merita modificări din punct de vedere legislativ? a susţinut Năstase.
El a continuat să se refere la solicitarea PDL şi la problema revizuirii Constituţiei în aceeaşi termeni medicali.
?Eu nu am înţeles, încă, care sunt problemele fundamentale, care sunt bolile congenitale sau dobândite de către Constituţie, în aceşti ani, care să necesite, acum, să sărim pe Constituţie, acum, foarte rapid, să o dezbrăcăm şi să îi facem operaţiunea de care vorbeam!? a mai afirmat deputatul social-democrat.

Imediat, secretarul camerei, pedelistul Sever Voinescu l-a acuzat că vorbeşte despre textul fundamental al ţării în termeni de nuditate, în timp ce colegul său de partid, Ioan Oltean i-a imputat că tratează Constituţia ?din punct de vedere medical?.

?Am înţeles că domnul vicepreşedinte Năstase propune o abordare frontală a Constituţiei, mergând până la nuditate, ceea ce mă alarmează. De câte ori domnul Adrian Năstase abordează în acest fel Constituţia, mă simt ca cetăţean alertat şi vroiam să reacţionez, dar urmez îndemnul dumneavoastră. Într-adevăr, chestiunile de fond cred că trebuie discutate în plen şi ceea ce vreau să sugerez tuturor colegilor..? a susţinut Voinescu.

?Nu ştiu dacă aţi fost atent? l-a întrerupt Năstase.

Imperturbabil, Voinescu a continuat pe acelaşi ton ironic-muşcător. ?O..., ba da. Aţi vorbit despre oportunitatea modificării Constituţiei, aţi intrat exact, exact în fond. Chestiunile care depind de oportunitatea modificării Constituţiei fac parte din fondul discuţiei despre Constituţie, sunt chiar prealabile acestui fond. Eu nu aş vrea ca noi să aducem în Birourile reunite noile şi relele obiceiuri din Biroul permanent al Senatului care înţeleg că s-a transformat într-un fel de cenzor; decide ce anume merge în plen şi ce nu. Noi nu putem decide aici dacă această propunere este constituţională sau nu, dacă această propunere este oportună sau nu. Noi, aşa cum ne-a explicat astăzi de dimineaţă domnul Adrian Năstase într-o chestiune a Camerei Deputaţilor, nu trebuie decât să verificăm dacă sunt îndeplinite condiţiile de formă şi sunt, să mergem cu ea în plen, acolo unde vom avea toate aceste discuţii şi de asemenea, repet, să încercăm să păzim Biroul reunit de relele obiceiuri din Birourile Camerelor? a pledat Voinescu cauza solicitării PDL.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close