Antena 3 CNN Politică De ce nu trebuie să aibă PNL și funcția de premier și pe cea de președinte al Camerei Deputaților. Avertisment din interiorul USR

De ce nu trebuie să aibă PNL și funcția de premier și pe cea de președinte al Camerei Deputaților. Avertisment din interiorul USR

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a afirmat, vineri, că „într-un parteneriat adevărat” PNL nu poate avea și funcția de premier, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților.

De ce nu trebuie să aibă PNL și funcția de premier și pe cea de președinte al Camerei Deputaților. Avertisment din interiorul USR
de Gabriel Dano    |    11 Dec 2020   •   23:15

„Trebuie să spun că sunt două funcții foarte importante la nivelul statului, Parlament și Guvern, prim-ministru și președintele Camerei Deputaților. Într-un parteneriat adevărat nu un singur partid poate să aibă ambele funcții”, a spus, la Digi24, Dominic Fritz, membru al echipei de negociere a USR pentru formarea noului guvern.

De cealaltă parte, mandatul echipei de negociere a PNL pentru formarea noului guvern este: negocierea programului de guvernare, repartiția funcțiilor în Parlament și susținerea lui Orban ca președinte al Camerei Deputaților.

Lider UDMR: Dacă Orban şi Barna se ceartă, Kelemen Hunor poate fi preşedintele Camerei Deputaţilor

Deputatul UDMR Szabo Odon a aratat, în direct la Sinteza Zilei, că formaţiunea sa consideră că ar putea primi preşedinţia Camerei Deputaţilor, în cazul în PNL şi USRPLUS nu cad de acord asupra atribuirii acestei funcţii, a treia cea mai importantă în stat, conform Constituţiei.

Pe de altă parte, reprezentantul UDMR a indicat că nominalizarea de către PNL a lui Florin Cîţu pentru şefia noului guvern ar putea urma acelaşi scenariu ca în primăvară.

Atunci, Cîţu a renunţat la mandatul încredinţat pentru a premite lui Ludovic Orban - demis prin moţiune de cenzură - să redevină prim ministru.

Deputatul UDMR nu exclude posibilitatea ca, cel puţin parţial, acest scenariu să se repete: adică, la momentul corespunzători, Cîţu să renunţe din nou, în favoarea altcuiva.

Deputat UDMR: Şi în primăvară, şi acum în spatele lui Cîţu s-a aflat PNL

Szabo Odon: "Cel mai mare partid în coaliţie are dreptul să desemneze premierul. L-a şi desemnat pe dl. Cîţu în for statutar. Şi anul acesta în februarie, la dvs, în emisiune, prezent fizic, v-am spus că, dacă e un alt scenariu pentru a se ajunge la anticipate şi dacă se va dovedi că se realizează votul pozitiv pentru Cîţu, el nu va accepta - pentru că este un alt scenariu. Dar şi atunci, şi acum, partidul a fost în spatele domniei sale. Cea mai importantă este problema de stabilitate. Dl. Nicolae Ciucă este probabil un foarte bun specialist în probleme militare, a fost şeful Statului Major General. Când ai coaliţie guvernamentală sunt necesare negocieri. În armată, ordinele se execută, nu se discută. În politică, deciziile se discută şi după aceea se realizează o implementare a acestora. O coaliţie din trei partide formaţiuni dintre care una nesudată complet - cum este proiectul USRPLUS - necesită şi mult tact în abordarea unor problematici, dacă nu vrem să avem dificultăţi. Maj pe care o vom avea necesită prezenţă fizică în plen şi o abordare disciplinată din partea tuturor (...)

Mihai Gâdea: E adevărat că veţi fi Ministrul Educaţiei în viitorul guvern?

Szabo Odon: Nu se discută în momentul de faţă despre aceste lucruri.

Mihai Gâdea: Eu ştiu că se discută.
Deputat UDMR: Dacă Orban şi Barna se ceartă, Kelemen Hunor poate fi preşedintele Camerei

Probabil se discută acolo unde nu participăm noi, eventual. Primele discuţii serioase vor avea loc sâmbătă. Pot să vă confirm că a fost o discuţie a liderilor de partide cu preşedintele Iohannis şi s-a convenit asupra unui calendar care spune că, dacă se poate, să se ia decizii politice şi să avem guvern înainte de Crăciun (...) UDMR a spus clar: nu ne dorim, neapărat, aceleaşi portofolii în care am fost etichetaţi. Avem specialişti şi în alte domenii decât Cultură, Sănătate sau Mediu (...) Şi dacă premierul este dat de un partid, preşedintele unei camere parlamentare poate fi dat de un partid iar preşedintele celeilalte camere, de celălalt partid.

Mihai Gâdea: Adică, dacă premierul este de la PNL, camerele să fie împărţite între USRPLUS şi UDMR.

Szabo Odon: Să vă spun aşa: Dacă dl. Barna şi dl. Orban se ceartă pe preşedinţia Camerei, pot să vă spun că dl. Kelemen Hunor ar fi un preşedinte de Cameră extraordinar de bun...

×
Subiecte în articol: PNL USR
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close