Antena 3 CNN Politică Electoratul PNL, curtat de Băsescu: Ar fi bine ca în turul doi să intre Crin Antonescu

Electoratul PNL, curtat de Băsescu: Ar fi bine ca în turul doi să intre Crin Antonescu

Electoratul PNL, curtat de Băsescu: Ar fi bine ca în turul doi să intre Crin Antonescu
Sursa foto: Adriean Videanu
16 Noi 2009   •   14:21

Cu liderul PNL, Crin Antonescu, creditat cu șansa a doua de a intra în turul secund al prezidențialelor, democrat-liberalii au dat startul curtării acestui partid și votanților săi tradiționali în speranța atragerii voturilor unei bune părți a acestui bazin electoral pentru canidatul Traian Băsescu şi fisurării actualei majorități parlamentare. Premise pozitive există în acest sens. Secretarul general al PNL, Radu Stroe a avertizat recent pe social-democrați că PNL ar putera lua în calcul crearea unui guvern cu PDL în cazul în care liderul PSD, Mircea Geoană ar câștiga alegrile prezidențiale, dar nu ar mai susține nominalizarea edilului Sibiului, Klaus Iohannis, ca premier.

Preşedintele Traian Băsescu a dat la rândul său apă la moară acelor liberali dornici de a ajunge la putere, sugerând că "poate ar fi mai bine" să intre în turul al doilea cu liderul PNL, Crin Antonescu, pentru că românii merită doi candidaţi de dreapta. Astăzi, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat că va susţine întotdeauna realizarea unei coaliţii de dreapta, în care oricare dintre formaţiuni, PNL şi UDMR, este binevenită, PSD fiind "principalul adversar în momentul de faţă".

Videanu vrea o majoritate de dreapta

"Din punctul meu de vedere, am susţinut şi voi susţine întotdeauna realizarea unei coaliţii de dreapta, a unui guvern de dreapta, care pe baza valorilor promovate de un guvern de dreapta (...) să poată să rezolve toate crizele din România - criza politică, criza economică şi inclusiv criza morală în care ne aflăm în această perioadă", a explicat Adriean Videanu.
În opinia lui Videanu, orice forţă politică de dreapta este binevenită într-o construcţie a unei noi guvernări, deși deocamdată nu au existat negocieri cu aceste partide, ci doar "discuţiile informale cu UDMR din săptămânile trecute".
Videanu a exclus public posibilitatea cedării funcției de premier către PNL ca bază pentru constituirea unei guvernări de dreapta. "Dacă am fi acceptat, am fi fost împreună la guvernare acum. PDL rămâne consecvent principiului ca partidul cu numărul cel mai mare de mandate să fie şi cel care desemnează candidatul pentru funcţia de premier" a subliniat liderul democrat-liberal. Surse democrat-liberale ne-au declarat însă că cedarea funcției de prim-ministru pentru Iohannis ar constitui una din variantele de lucru pentru constituirea unei noi majorități electorale post-electorale alături de PNL.

BĂSESCU: POATE CĂ AR FI MAI BINE CA ÎN TURUL DOI SĂ INTRE CRIN ANTONESCU


În ceea ce privește o posibilă colaborare cu PSD, "în momentul de faţă, PDL consideră că principalul adversar este PSD şi nu se pune problema unei colaborări cu PSD". Videanu a mai susținut că "ceea ce îi trebuie României astăzi este un guvern de dreapta, care să rezolve problemele fundamentale ale societăţii".
Poziția lui Videanu vine în urma declarației președintelui Traian Băsescu care arăta duminică, la un miting electoral, că ar prefera să intre în turul al doilea cu liderul PNL, Crin Antonescu, pentru că românii merită doi candidaţi de dreapta. "Poate ar fi mai bine ca în turul doi să intre Crin Antonescu. România ar merita să aibă doi candidaţi de dreapta", a declarat duminică Traian Băsescu.

VIDEANU VREA O COALIŢIE DE DREAPTA

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Crin Antonescu Klaus Iohannis
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close