Antena 3 CNN Politică Febra electorală lasă Camera Deputaţilor la cota de avarie

Febra electorală lasă Camera Deputaţilor la cota de avarie

Febra electorală lasă Camera Deputaţilor la cota de avarie
16 Oct 2008   •   23:23

Deputaţii sunt pe punctul de lăsa viitoarei legislaturi sarcina trecerii prin comisii a mai bine de 200 de proiecte de lege. Cu alegerile parlamentare bătând la uşă, aleşii şi-au rezervat cea mai scurtă sesiune legislativă din ultimii patru ani în favoarea treburilor electorale. Prima consecinţă: 230 de proiecte de legi înregistrate la comisiile Camerei au termenul de depunere a raportului deja depăşit.
Cifra ar putea creşte în condiţiile în care pe agenda de lucru a comisiilor figurează 366 de iniţiative legislative. Parlamentarii au început munca pe 1 septembrie şi vor intra săptămâna viitoare ?în vacanţa de campanie?, cu treburi în teritoriu, conform deciziei luată miercuri de Biroul Permanent al acestei camere.
O astfel de măsură ar putea însemna mai bine de o lună şi jumătate de concediu plătit pentru deputaţii plecaţi în campanie prin circumscripţii. Teoretic, potrivit secretarului Camerei, Valeriu Zgonea, până la demararea campaniei electorale deputaţii ar mai trebui să aibă cel puţin încă două şedinţe de plen în condiţiile în care există legi în lucru la comisii.
Practic, sunt foarte puţine şanse ca actualii deputaţi să se mai întrunească în şedinţă, de vreme ce comisiile nu vor lucra săptămîna viitoare pentru a finaliza o parte din legile aflate pe rol şi a le remite plenului spre adoptare. În prezent, pe agenda comisiilor parlamentare se găsesc în lucru 366 de proiecte de lege. La 230 din ele termenele pentru adoptarea rapoartelor au expirat. Alte zeci de iniţiative legislative ar putea să intre în această categorie până la sfârşitul lunii în curs.
Topul restanţierilor este condus de comisia pentru industrii şi servicii care consemnează 54 de proiecte cu termen depăşit din totalul de 61. Sunt secondaţi de colegii din comisia de buget şi de deputaţii jurişti, cu 46, respectiv 42 de întârzieri de acest gen.
Campania electorală va începe pe 31 octombrie şi se va încheia în 29 noiembrie, răstimp în care parlamentarii vor merge în circumscripţii. Ei vor remuneraţi însă la fel, deoarece activitatea electorală este asimilată celei din teritoriu.
Topul comisiilor restanţiere

Iniţiative legislative aflate în lucru la comisii Total Cu termen depăşit
Comisia pentru industrii şi servicii 61 54
Comisia pentru buget-finanţe 64 46
Comisia juridică 67 42
Comisia pentru muncă şi protecţie socială 55 30
Comisia pentru administraţie publică 51 23
Comisia pentru sănătate şi familie 24 18
Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret 22 18
Comisia pentru agricultură 21 14
Comisia pentru cultură, arte 14 7
Comisia pentru drepturile omului 7 5
Comisia pentru apărare 6 4
Comisia pentru politică economică 9 2
Comisia pentru egalitatea de şanse 3 1
Comisia pentru tehnologia informaţiei 4 1

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Camera Deputatilor
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close