Antena 3 CNN Politică Geoană a cedat "trepidaţiilor": liste deschise la Congres. Partizanii săi pot candida mai mulţi pe o funcţie

Geoană a cedat "trepidaţiilor": liste deschise la Congres. Partizanii săi pot candida mai mulţi pe o funcţie

Geoană a cedat "trepidaţiilor": liste deschise la Congres. Partizanii săi pot candida mai mulţi pe o funcţie
Sursa foto: Mircea Geoana
17 Feb 2010   •   16:54

Preşedintele PSD Mircea Geoană a cedat miercuri în faţa presiunii venite din partea unei bune părţi a propriilor susţinători care i-au cerut să deschidă lista pentru viitoarea echipă de conducere, pentru a evita riscul pierderii unor voturi semnificative la Congres. După o şedinţă în care nu au lipsit şi tensiunile provocate de Dragnea şi de unii liderii moldoveni conduşi de ieşeanul Gheorge Nichita, Geoană a ieşit şi a anunţat că a devenit partizanul competiţiei între echipe la congres, dar pe liste deschise. În noua variantă convenită de susţinătorii lui Geoană, pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte, secretar general, vicepreşedinţi şi membri ai BPN îşi pot înscrie candidatura, mai mulţi candidaţi pe acelaşi post. Vor conta însă în etapa alegerii viitorului BPN numai cei aflaţi pe lista câştigătorului mandatului de preşedinte de partid, în timp ce social-democraţii care vor miza viitorul lor politic pe şansele contracandidaţilor care vor pierde lupta pentru şefia PSD nu vor avea dreptul de a concura pentru restul funcţiilor din BPN.

În cadrul şedinţei, liderii PSD reuniţi în cabinetul de la Senat al lui Mircea Geoană au convenit să susţină varianta candidaturilor în echipă, dar pe listă deschisă, astfel încât delegaţii la congres să poată să aleagă între mai mulţi candidaţi pentru fiecare funcţie din BPN.

?Sunt partizanul unei competiţii pe liste deschise, partizanul unei competiţii a unei echipe pe listă deschisă, care să îşi manifeste preferinţa pentru una din funcţiile din partid. Vreau să asigurăm şi o anumita coerenţă a echipei de conducere. Este nevoie de democraţie, dar şi de mai multă coerenţă, disciplină şi fermitate la conducerea partidului", a declarat liderul PSD.

Mircea Geoană a explicat că sâmbătă fiecare delegat va putea să opteze pentru vicepreşedinţii pe care îi vrea şi crede de cuviinţă că vor face treabă bună în noul post

"Nu cred că o competiţie de acest gen trebuie să aibă învingători sau învinşi în sensul absolut pentru ca noi suntem alternativă la PD-L. Trebuie să încercăm să găsim un ton echilibrat şi să avem o atitudine atractivă şi coerentă. Eu am mers şi o să merg pe principiul: niciodată nu abandona ideea unităţii partidului. Mi-am facut din asta un scop, o misiune", a mai susţinut liderul PSD.

Mircea Geoană a afirmat că s-a răzgândit deoarece nu vrea ca PSD să dea senzaţia că vine cu o lista blocată, închisă.

"Au contat şi lucrurile pe care le-am auzit de la colegii mei din teritoriu şi evident şi vocea lui Ion Iliescu este respectată. Şi în plus am simţit o anumită trepidaţie la baza partidului", a mai spus Geoană.

El a precizat că până joi după-amiază cei care doresc să îşi depună candidaturile la diversele funcţii de conducere în partid pot opta pentru echipa unuia sau altuia dintre candidaţii la preşedinţie.

"Va fi o listă deschisă. Mâine (joi ? n.r.) la ora 16 colegii care depun candidaturile şi cei care vor scrie într-un colţ al formularului că fac parte din echipa lui Mircea Geoană vor intra pe listă. Vor fi mai mulţi candidaţi decât funcţii şi atunci cei delegaţi la Congres îşi aleg preşedintele şi din echipa preşedintelui ei vor decide care sunt vicepreşedinţii, care sunt membrii Biroului Permanent şi care este secretarul general, dacă vor fi mai mulţi", a precizat Geoană.

Spre deosebire de actualele prevederi statutare, prin care vicepreşedinţii sunt aleşi în competiţie directă şi individuală, votul pe liste deschise presupune ca delegaţii să aleagă din candidaţii propuşi de preşedintele ales un număr de 15 vicepreşedinţi, candidaţii înscrişi pe lista altui concurent la şefia PSD, dar care a pierdut, nefiind luaţi în calcul.

Marius Vulpe, Antena3.ro


×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close