Antena 3 CNN Politică Geoană a propus amânarea Congresului. Susţinătorii săi s-au opus. Alegerile se fac pe baza actualului statut

Geoană a propus amânarea Congresului. Susţinătorii săi s-au opus. Alegerile se fac pe baza actualului statut

Geoană a propus amânarea Congresului. Susţinătorii săi s-au opus. Alegerile se fac pe baza actualului statut
Sursa foto: Mircea Geoanã
19 Feb 2010   •   12:34

Cu nici 24 de ore înainte de Congres, preşedintele PSD, Mircea Geoană pierde din ce în ce mai mult terern în faţa adversarilor săi din partid. Cu Victor Ponta suflându-i în ceafă, Geoană le-a propus, vineri dimineaţă, liderilor de organizaţii şi vicepreşedinţilor convocaţi la biroul său de la Senat, amânarea alegerilor pentru funcţiile de conducere centrală pe motiv că mai este nevoie de timp pentru a se ajunge la un consens pe tema statutului partidului şi că neclarificarea acestui aspect ar putea provoca hemoragii seriose în PSD după Congres, susţin surse social-democrate. Ideea lui Geoană a fost respinsă însă în bloc, până şi de proprii săi susţinători, cu excepţia liderului PSD Braşov, Constantin Niţă. Totodată, marea majoritate a celor prezenţi la această discuţie i-au cerut lui Geoană să renunţe la înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi să accepte organizarea alegerilor pentru şefia partidului în baza actualului statut şi nu pe liste deschise cum dorea Geoană, mai susţin sursele citate. Presat în această direcţie până şi de cei pe care conta să câştige alegerile la Congres, Geoană a cedat şi a acceptat pretenţiile acestora. În aceste condiţii este foarte probabil ca la Comitetul Executiv Naţional din această după-amiază să se decidă să nu se mai propună Congresului modificarea Statutului pentru candidaturile pe liste şi nici pentru înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte. Totodată, ar putea fi propusă reglementare statutului PSD în cadrul unui alt Congres, care ar urma să aibă loc fie în toamnă, fie la începutul anului viitor, mai susţin sursele citate.

Surse social-democrate susţin că Geoană a venit la şedinţă cu propunerea de amânare a alegerilor pentru funcţiile de conducere de la nivel naţional, motivând că disputa creată de propunerea candidaturilor pe liste ar putea provoca scindări în partid şi pierderi serioase de parlamentari.. El i-a anunţat pe cei prezenţi că are semnale că există vreo 20 de parlamentari PSD care ar părăsi rândurile partidului după congres, nemulţumiţi de luptele interne din partid.

Geoană ar mai fi invocat "atmosfera tensionată" creată în partid şi pericolul distrugerii imaginii unităţii partidului pe plan extern spre satisfacţia adversarilor politici.

Mai mult chiar în cadrul şedinţei, liderul PSD a făcut apel la existenţa unor astfel de pericole şi ameninţări din partea unor lideri de organizaţii, precum cel de Dâmboviţa, Ioan Stan. Acesta a cerut în scris actualei conduceri ca lucrările Congresului de mâine să fie organizate în baza actualului statut, pe candidaturi individuale, avertizând că în cazul în care se va modifica statutul prin includerea listelor ca formă de alegere a viitoarei echipe de conducere, el şi alţi colegi de partid îşi rezervă dreptul de a ataca în instanţă aceste schimbări.

Majoritatea membrilor BPN au respins însă ideea lui Geoană, unii din ei reamintindu-i chiar că în trecut s-a opus amânării Congresului atunci când a fot propusă de Adrian Năastase sau Ion Iliescu. Singura concesie pe care cei prezenţi par a-i fi acordat-o actualului lider PSD ar privi organizarea unui nou Congres în toamnă cu caracter ordinar, menit a clarifica atât strategia politică a partidului, cât şi anumite prevederi statutare care nu ţin de modul de conducere.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Pensiile care vor creşte cu 80%-90% din septembrie
x close