Antena 3 CNN Politică Geoană, căutat de PDL la cheltuielile făcute ca şef al Senatului în timpul campaniilor electorale

Geoană, căutat de PDL la cheltuielile făcute ca şef al Senatului în timpul campaniilor electorale

Geoană, căutat de PDL la cheltuielile făcute ca şef al Senatului în timpul campaniilor electorale
Sursa foto: Mircea Geoanã
16 Mar 2010   •   13:31

Democrat-liberalii speră să găsească noi motive ca să-l acuze de abuzuri pe preşedintele Senatului Mircea Geoană răscolind activitatea acestuia din timpul anilor electorali 2008 şi 2009. În urma unei cereri formulate de senatorul PDL, Iulian Urban, Geoană a fost silit să prezinte marţi în faţa membrilor Biroului Permanent un raport privind cheltuielile din Fondul preşedintelui acestui for legislativ, pentru respectiva perioadă, precum şi un raport privind cheltuielile cu deplasările interne şi externe. Democrat-liberalii speră să găsească astfel dovezi că preşedintele Senatului a folosit logistica sau banii publici pentru deplasările efectuate în special în scop electoral, dat fiind faptul că Geoană a candidat anul trecut pentru funcţia de preşedinte şi că a făcut turnee pentru sprijinirea candidaţilor PSD în timpul campaniiilor pentru alegerile europarlamentare şi parlamentare, susţin surse parlamentare din cadrul acestui grup.
Raportul prezentat arată însă că preşedintele Senatului a cheltuit 15.759 lei pentru deplasarea în China, în 2009 şi 6.125 lei, pentru deplasarea în Germania, în 2010, în timp ce alţi 3.801 lei au fost folosiţi pentru trei deplasări interneîn anul 2009 pe rutele Bucureşti - Iaşi, Bucureşti - Cluj, Bucureşti - Timişoara. Majoritatea banilor prevăzuţi în Fondul pe 2009 pus la dispoziţia preşedintelui acestui for legislativ a luat drumul ajutoarelor şi recompenselor pentru salariaţii Senatului cu diverse probleme sociale.

Senatorul PDL Iulian Urban a fost cel care a solicitat Biroului Permanent să îi comunice dacă pentru anii 2008 şi 2009 preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a prezentat Biroului Permanent rapoartele anuale privind utilizarea Fondului preşedintelui acestui for legislativ, în conformitate cu prevederile articolului 39 din Regulamentul Senatului.
Urban mai cere să i se pună la dispoziţie rapoartele care arată modul în care sume de bani din acest fond au fost cheltuite în anii 2008 şi 2009.
"În acest moment nu există depus niciun asemenea raport de către preşedintele Senatului şi dorim să ştim de ce nu s-au respectat aceste prevederi regulamentare, cu detalierea modului de cheltuire a banilor. De asemenea, dorim să ni se pună la dispoziţie şi toate cheltuielile făcute de preşedintele Senatului în 2009, cuprinzând lista cronologică începând cu 1 ianuarie 2009 până la 31 decembrie 2010 a deplasărilor interne şi externe ale domniei sale care au fost decontate din bugetul Senatului României", se arată în solicitarea PDL depusă la Biroul Permanent.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a depus deja la Biroul Permanent Raportul privind utilizarea Fondului preşedintelui Senatului, pe anul 2009. La capitolul cheltuieli bugetare Bunuri şi servicii, alineatul de cheltuieli din cadrul Fondului preşedintelui, se precizează că au fost alocate credite bugetare în sumă de 241.000 lei, din care s-au utilizat credite în sumă de 240.081 lei.

Potrvit raportului, pe parcursul anului 2009, 58.450 lei au fost folosiţi pentru acordarea de ajutoare salariaţilor Senatului cu diverse probleme sociale grave (de sănătatate, materiale), în baza cererilor adresate preşedintelui Senatului de către aceştia; 1.090 lei, pentru acordarea de flori, mărţişoare şi câte o cupă de şampanie doamnelor şi domnişoarelor care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul serviciilor Senatului, cu ocazia zilelor de 1 şi 8 martie; alocarea, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, a sumei de 36.349 lei pentru acordarea de recompense salariaţilor care au copii cu vârste sub 18 ani, oferirea de cadouri sub formă de dulciuri, grupuri de colindători care au participat la festivitate cât şi organizarea unei festivităţi la Senat. În raport se prevede şi acordarea de recompense băneşti tuturor salariaţilor Senatului pentru activitatea desfăşurată în anul 2009, în sumă de 144.130 lei.

Geoană a ataşat şi o situaţie a cheltuielilor care reprezintă deplasările interne ale preşedintelui Senatului în 2009, totalul cheltuielilor interne fiind de 3.801 lei, iar total cheltuielilor externe, de 15.759,68 lei. Deplasările menţionate sunt: Bucureşti-Iaşi, Bucureşti-Cluj, Cluj-Bucureşti, Bucureşti-Timişoara, Timşoara-Bucureşti, Bucureşti-Iaşi, Iaşi-Bucureşti. Totalul cheltuielilor cu deplasările interne ale preşedintelui Senatului în anul 2010 se ridică la 1.988 lei, în timp ce totalul cheltuielilor privind deplasările externe pe 2010 la suma de 6.125,12 lei.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care ar putea pierde bani la salariu, de la 1 iulie 2024
x close