Antena 3 CNN Politică Geoană: Greva sindicatelor, consecinţă a lipsei dezbaterii cu partenerii sociali pe legile asumate

Geoană: Greva sindicatelor, consecinţă a lipsei dezbaterii cu partenerii sociali pe legile asumate

Geoană: Greva sindicatelor, consecinţă a lipsei dezbaterii cu partenerii sociali pe legile asumate
Sursa foto: Mircea Geoanã
10 Sep 2009   •   14:46

Greva cu care ameninţă o serie de sindicate guvernul relevă limitele lipsei unei dezbateri cu partenerii sociali pe cele trei proiecte de lege pentru care Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în Parlament a susţinut joi liderul PSD Mircea Geoană. Preşedintele social-democrat şi-a reluat teza favorită a criticării modului în care Executivul Boc a înţeles să treacă prin Parlament o serie de pachete de lege, preferând să ignore necesitatea consultării tuturor părţilor interesate.
Potrivit lui Geoană, reacţia sindicatelor "era de aşteptat", în condiţiile în care cele trei legi care vor fi asumate de Guvern nu au fost dezbătute timp suficient.
Liderul PSD a reiterat faptul că este de înţeles motivele care au determinat Guvernul să recurgă la asumarea răspunderii, date fiind obiectivele şi obligaţiile faţă de Fondul Monetar Internaţional, însă în cazul legilor educaţiei şi unor prevederi din legea salarizării e putea pune în practică o dezbatere parlamentară mai îndelungată.
"Consider că o dezbatere în Parlament care să fi fost mai aşezată ar fi putut să prevină această reacţie a sindicatelor, care, de altfel, era de aşteptat", a afirmat Geoană.
Geoană a subliniat că speră ca legile contestate de sindicate să fie dezbătute măcar în puţinile zile care au mai rămas până la asumare, astfel încât partenerii sociali să fie mulţumiţi.
"Avem de conciliat în această perioadă două obiective greu de armonizat: pe de o parte, obiectivul de a păstra stabilitatea politică a acestei guvernări (...) şi, pe de altă parte, obiectivul de a găsi soluţii cât mai puţin politizate, dar cât mai durabile", a mai spus liderul PSD.
Liderul PSD a invocat şi faptul că în prezent, România este privită "cu îngrijorare şi cu asprime" de principalele instituţii financiare. "Ceea ce face ca lumea să devină şi mai nervoasă, mediul economic român şi extern să se uite cu preocupare la noi, organizaţiile internaţionale de tip Comisie Europeană, FMI, Bancă Mondială, se uită cu mai mare îngrijorare şi cu mai mare asprime la România este această percepţie de instabilitate politică pe care o avem şi pe care o dăm de la Bucureşti" a avertizat Geoană.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close