Antena 3 Politică Geoană: Mesajul transmis de Franţa legat de Schengen poate fi o invitaţie la compromis pentru Berlin şi Haga

Geoană: Mesajul transmis de Franţa legat de Schengen poate fi o invitaţie la compromis pentru Berlin şi Haga

de G.S.    |    14 Iul 2013   •   15:45
Geoană: Mesajul transmis de Franţa legat de Schengen poate fi o invitaţie la compromis pentru Berlin şi Haga
Sursa foto: Foto: Agerpres
Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că mesajul premierului francez, Jean-Marc Ayrault, de susţinere a aderării în următoarele luni la Schengen a României şi Bulgariei cu punctele de frontieră aeriene, poate fi o invitaţie la compromis pentru capitalele cu rezerve, Berlin, Haga şi Helsinki.
"Poate să fie o invitaţie în principal pentru Berlin şi evident şi pentru Haga şi Helsinki. (...)  Îndrăznesc să sper că mesajul Parisului va putea reprezenta o invitaţie la un compromis rezonabil şi cu alte capitale care încă au rezerve, unele pronunţate, cu privire la aderarea României şi a Bulgariei", a declarat Mircea Geoană, preşedintele Comisiei parlamentare comune privind aderarea la Schengen, conform Mediafax.
El a arătat însă că, deşi afirmaţia premierului francez "este o veste bună", nu trebuie "proclamată victoria înainte ca ea să se producă".
"Cred că nu putem să ne pronunţăm înainte de a vedea încheiate alegerile din Germania din 22 septembrie, cu formarea unui nou guvern şi Bundestag la Berlin", a afirmat Geoană.
De asemenea, el a remarcat că premierul francez a vorbit "în premieră" de o aderare etapizată, numai cu frontierele aeriene, fără cele maritime, în condiţiile în care aderarea cu punctele de frontieră terestre "reprezintă în continuare un grad de complexitate mai mare, în special din cauza acestui flux potenţial de imigraţie masivă care vine din Orient pe filiera Turcia-Grecia-Bulgaria".
"Chiar dacă va fi o intrare etapizată, trebuie să înceteze, să fie spart acest zid de neîncredere, de motive reale şi pretexte mai mult sau mai puţin politice la adresa României", a mai spus Geoană.
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că Parisul susţine acordarea României, "în câteva luni", a "semnalului" aderării la spaţiul Schengen cu punctele de frontieră de pe aeroporturi.
 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close