Antena 3 CNN Politică Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea. Citate din Lincoln versus steaguri cu demisia (VIDEO)

Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea. Citate din Lincoln versus steaguri cu demisia (VIDEO)

Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea. Citate din Lincoln versus steaguri cu demisia (VIDEO)
Sursa foto: boc
07 Iun 2010   •   16:33

Guvernul îşi angajează răspunderea pe legile care prevăd măsurile de austeritate, convenite cu reprezentanţii FMI la Bucureşti. Premierul Emil Boc a venit împreună cu cabinetul său în Parlament pentru a-şi angaja răspunderea pe cele două legi.Senatorii şi deputaţii s-au întrunit, luni, în şedinţa comună în care premierul Emil Boc urmează să-şi asume răspunderea în numele Guvernului pentru două proiecte de lege prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25 la sută iar pensiile cu 15 la sută. Steguleţe cu ?Romania îţi cere demisia? agăţatate de băncile Opoziţiei, aplauze ironice, fluierături şi vociferări din sală au pigmentat discursul premierului Emil Boc de angajare a a răspunderii pe legea de reducerea salariilor şi pensiilor cu 25 şi respectiv 15%.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a făcut un ultim apel la premierul Emil Boc să nu facă pasul angajării, anunţând că, în cazul în care o va face, la sfârşitul şedinţei, PSD va depune moţiune de cenzură. În paralel, mai mulţi parlamentari PSD agitau steaguri de culoare albă, pe care erau inscripţionate lozinci precum "Ziua angajării sărăciei", "Boc, România îţi cere demisia". Pe alte steguleţe figurau caricaturi ale miniştrilor PDL Elena Udrea, Adriean Videanu şi ale prim-ministrului Emil Boc.

Premierul Emil Boc a cerut, luni, parlamentarilor să acorde Guvernului votul de încredere pentru aplicarea măsurilor de austeritate, apelând la citate din fostul preşedinte american Abraham Lincoln şi susţinând că, fără reducerea cheltuielilor, România va intra în incapacitate de plată. El şi-a început discursul susţinut în plenul Parlamentului printr-un citat din fostul preşedinte SUA care afirma : "Cred cu tărie în oameni, dacă le spunem adevărul, ei ne pot ajuta, cheia este să le prezentăm realitatea".

"Suntem în faţa unor decizii extrem de grele şi inpopulare, dar care trebuie asumate pentru a asigura prezentul şi viitorul ţării. Nu mai avem un BCR de vândut pentru a finanţa deficitul"

"Trebuie să spunem adevărul. Adevărul este că ne aflăm în cea mai gravă criză economică din ultimii ani. Adevărul este că consumăm mai mult decât producem. Adevărul este că astăzi România în condiţiile în care consumă mai mult decât produce trebuie să se împrumute cu miliarde de euro. Vom ajunge în situaţia în care să nu putem plăti salarii şi pensii. O să vă prezint România aşa cum ne-am făcut-o cu toţii.

"Azi dacă nu am lua niciun fel de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, deficitul ar ajunge la 9,1 din PIB adică ar trebui să împrumutăm 11 miliarde de euro" a spus Emil Boc, în faţa parlamentarilor.

Premierul susţine măsurile de austeritate în Parlament





"Vom ajunge în situaţia de nu mai putea plăti pensiile şi salariile în această ţară dacă nu primim tranşa de la FMI.
8,4 miliarde de euro, în acewst moment România este parte a aunui acord cu Fmi, Bm şi Comisia Europeanaă. Dacă aplicăm programul de austeritate în România până la sfârşitul acestui an vor intra următoarele sume : de la BM 2,5 miliarde de euro, de la CE, 2,3 miliarde de euro pentru finanţarea deficitului bugetar, de la BM, 0,4 miliarde de euro, de la BERD- 0,7 miliarde pentru bănci şi susţinerea activităţii economice".

"Aceşti bani nu sunt suficienţi pentru acoperirea deficitului ţării. În caz contrar am fi în imposibilitatea finanţării deficitului bugetar de 6,8% care însemnă 8,4 miliarde de euro."
"Nu mai suntem în anul 2008, când am finanţat deficitul din banii prin care am vândut BCR-ul.Plătim acum iresponsabilitatea acelor vremuri."

?Uitaţi-vă la ce se întâmplă în Europa. Spania a ieşit pe piaţa externă şi nu a reuşit să ia un euro pentru acoperirea deficitului. Grecia a încercat luni în şir să ia bani de pe piaţa europeană?.
?Finanţatorii externi nu mai finanţeaza deficite. Ţările care nu au credibilitate nu mai obţin bani pentru a-si finanţa deficitele, adica ceea ce consuma, mai mult decât ceea ce produc?.

?Dacă nu suntem credibili în plan extern, bâncile-mamă nu vor mai da bani filialelor din România?.
?Atâta vreme cât consumam mai mult decât producem şi avem nevoie să ne împrumutam pentru a acoperi cheltuielile, riscăm să ajungem în incapacitate de plată şi sa nu mai putem plăti deloc salariile şi pensiile?.
?Criza economică din 2009 ne-a aratat ce dezechilibre avem in cheltuielile bugetare?.
?Cetăţenii români se întreabă, pe buna dreptate, de ce estimarile de la sfârşitul anului trecut erau mai optimiste. De ce suntem nevoiţi să luăm acum măsuri aspre de austeritate. Primul răspuns: suntem în mijlocul unei crize economice, unei recesiuni economice fără precedent. Nimeni nu a putut prevedea acest nou vârf al crizei. Uitaţi-vă în jurul nostru: ţările UE strâng cureaua şi se grăbesc să îşi reduca deficitele?.


Boc: Îi pot privi în ochi pe români, pentru că vin de jos



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvern parlament raspundere
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close