Antena 3 CNN Politică Iata ce eroare au facut cei de la CCR prin ERATA transmisă MO şi efectele ei

Iata ce eroare au facut cei de la CCR prin ERATA transmisă MO şi efectele ei

Iata ce eroare au facut cei de la CCR prin ERATA transmisă MO şi efectele ei
Sursa foto: Foto: Mediafax
09 Aug 2012   •   23:11

 În 2 august, Curtea Constituţională (CC) a decis să solicite relaţii de la Guvern pentru lămurirea numărului de alegători în baza căruia s-a organizat referendumul.

Comunicarea a fost făcută publică, trimisă către mass-media şi spre Secretariatul  Guvernului În data de 2 august.

Însă,  Curtea Constituţională a trimis luni seară o precizare către Guvern, prin care arată că, dintr-o eroare, un paragraf esenţial nu a fost introdus în decizia luată vineri, cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Acest paragraf specifică ce înseamnă listele electorale permanente.

CCR a solicitat, de asemenea, ca Monitorul Oficial să publice acest paragraf omis, pentru a deveni oficial, ca parte a deciziei luate vineri.

Confuzia privind solicitarea adresată Guvernului, în urma discuţiilor Curţii Constituţionale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicări făcută de un judecător al Curţii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea către Executiv, au declarat surse oficiale.

Cu alte cuvinte, paragraful adăugat şi trimis către Monitorul Oficial ar fi anulat motivarea şi decizia anterioară, deoarece în documentul emis de CC după întrunirea din 2 august se spunea explicit că nu sunt luaţi în calcul catăţenii români aflaţi în străinătate, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, pentru simplul motiv că ei nu sunt trecuţi pe liste permanente. Ei ar fi putut în continuare să-şi exercite votul, dar pe liste temporare.

Asta ar fi însemnat că referendumul pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie 2012 ar fi trebuit să îi includă şi pe românii care au domiciliul în străinătate, ceea ce ar fi schimbat cu totul decizia anterioară a Curţii.

Judecătorul Ion Predescu a declarat că a aflat de existenţa eratei de la colegii săi Tudorel Toader şi Acsinte Gaşpar. A fost sunat de aceştia, care la rândul lor s-au arătat stupefiaţi de erata apărută peste noapte. Ion Predescu a declarat că decizia de a trimite erata ar fi trebuit luată în plenul CCR, cu toţi cei 9 judecători de faţă, ceea ce nu s-a întâmplat. "Erata care s-a publicat ulterior este o decizie politică", a declarat Predescu.

Judecătorul Ion Predescu spune că Guvernul României a greşit atunci când a publicat erata în Monitorul Oficial, neavând dreptul să facă acest lucru fără să ceară şi să primească lămuriri şI acte oficiale de la Curtea Constituţională în legătură cu aceasta. Ba, mai mult, magistratul Predescu spune clar şi răspicat, "erata" avea nevoie de votul celor nouă judecători care au luat decizia din 2 august publicată în Monitorul Oficial, adică de acelaşi număr de judecători care au luat hotărârea privind referendumul.

Vezi şi efectele pe care le-ar putea avea această erată dacă ar fi validată.

×
Subiecte în articol: CCR
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close