Antena 3 CNN Politică Ilfov. În comunele Ştefăneşti şi Vidra este în desfăşurare primul tur de scrutin

Ilfov. În comunele Ştefăneşti şi Vidra este în desfăşurare primul tur de scrutin

Ilfov. În comunele Ştefăneşti şi Vidra este în desfăşurare primul tur de scrutin
15 Iun 2008   •   10:12

În comuna ilfoveană Ştefăneşti, turul I al scrutinului a fost scena mai multor confruntări între alegători, care s-au îmbulzit pentru a intra în cele două secţii de votare din localitate şi s-au acuzat reciproc că au primit sume de bani pentru a vota un anumit candidat. Prin urmare, după ce Biroul Electoral Central a decis anularea primului tur, acesta se repetă duminică. BEC a pronunţat hotărârea de repetare a scrutinului ca urmare a contestaţiilor formulate de cinci partide, prin care acestea solicitau anularea alegerilor desfăşurate la 1 iunie în circumscripţia electorală 37, din comuna Ştefăneştii de Jos, pe motiv de fraudă.

Scandalul a început încă de la primele ore ale dimineţii de 1 iunie la Ştefăneşti, unde mai multe persoane s-au îmbrâncit la intrare, iar câteva geamuri au fost sparte. Ca urmare a acestor incidente, secţia a fost închisă, prin decizie a preşedintelui secţiei, dar a fost redeschisă câteva ore mai târziu. Spiritele nu s-au calmat şi sute de persoane au manifestat pe parcursul zilei în faţa secţiei de vot, unde a fost nevoie de mobilizarea forţelor de ordine.

În urma deciziei BEC, au fost anulate alegerile pentru primar, consiliul local, pentru consiliul judeţean şi pentru preşedintele consiliului judeţean. Potrivit Biroului Electoral Central, probele administrate de contestatari au condus la concluzia că în circumscripţia 37 Ştefăneştii de Jos votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraudă de natură de a modifica atribuirea mandatelor.

Aceeaşi situaţie şi în satul ilfovean Sinteşti. Pentru mai multe nereguli descoperite la turul I, Biroul Electoral Central a anulat rezultatele votului de acum două săptămâni, aşa încât, oamenii din această localitate sunt chemaţi la urne duminică tot pentru prima etapă a scrutinului.Potrivit BEC, la Sinteşti nu au fost respectate prevederile legale ale unui scrutin normal în sensul că numărul secţiilor de vot organizate nu au ţinut cont de numărul de locuitori. Pe 1 iunie, pe parcursul întregii zile, câteva sute de oameni şi-au aşteptat rândul la vot, în curtea secţiei şi în imediata apropiere.

Conform motivării deciziei BEC de anulare a alegerilor, majoritatea membrilor Biroului au constatat încălcări grave ale legii care sunt de natură să modifice rezultatul alegerilor şi atribuirea mandatelor. Cei care au contestat desfăşurarea alegerilor au reclamat faptul că nu li s-a permis să voteze, prin prelungirea programului, deşi la o altă secţie din comună s-a putut vota până la ora 23.00.

În decizia BEC se arată că la îngrădirea sistematică a dreptului de vot s-a adăugat şi crearea unei situaţii discriminatorii între alegătorii din aceeaşi circumscriţie electorală, prin faptul că cei arondaţi la o secţie au putut să voteze şi după ora 21.00, în timp ce ceilalţi au fost evacuaţi la acestă oră din incinta secţiei de votare.

În plus, cei care au solicitat anularea scrutinului au susţinut că la secţia de votare din Sinteşti au existat mai multe nereguli privind desigilarea urnelor, care s-a făcut în absenţa membrilor secţiei de votare, faptul că procesele-verbale prezentau vicii de formă şi de fond şi că unele dintre buletinele de vot au fost anulate, deşi intenţia de vot a fost evidentă.

Pentru alegerile de duminică, BEC a avizat suplimentarea cu câte două secţii a numărului de secţii de votare din comuna Vidra, decizia fiind luată pentru eficientizarea procesului electoral. Astfel, celor cinci secţii de votare din comună - două secţii în satul Vidra, două în satul Creţeşti şi o secţie în satul Sinteşti - li s-au adăugat două secţii de votare, ambele în satul Sinteşti.

Potrivit analiştilor, judeţul Ilfov reprezintă o miză foarte importantă pentru partide, datorită faptului că sunt în joc interese imobiliare în valoare de câteva sute de milioane de euro.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close