Antena 3 CNN Politică Iliescu: absenţa lui Putin ar marca dezinteresul său faţă de România

Iliescu: absenţa lui Putin ar marca dezinteresul său faţă de România

Iliescu: absenţa lui Putin ar marca dezinteresul său faţă de România
01 Apr 2008   •   20:12

România a devenit locul de întâlnire al celor mai puternici şefi de stat din lume. Cu toate astea, nici până acum nu se ştie cu siguranţă dacă liderul de la Kremlin va participa la discuţiile prilejuite de summitul NATO. Invitat la Ştirea Zilei, Ion Iliescu a declarat că absenţa lui Vladimir Putin de la ?dialogul NATO-Rusia? ar fi un semn clar al dezinteresului pe care îl arată faţă de Bucureşti. ?Interesul ar trebui să existe pentru Rusia şi, dacă nu va veni, o va face pentru a arăta dezinteresul faţă de România?, susţine fostul şef de stat.

?Ne costă orice inabilitate în activitatea liderilor ţării?, iar, în acest context, dacă liderul de la Kremlin soseşte în România, atunci o va face numai pentru că este invitat la dialogul NATO-Rusia, ?care întâmplător are loc la Bucureşti?, susţine Ion Iliescu.

Fostul lider de la Cotroceni a vorbit şi despre acuzaţiile pe care preşedintele Traian Băsescu le-a adresat politicienilor care au semnat Tratatul cu Ucraina. Nu era momentul ca preşedintele Băsescu să facă aceste declaraţii, este de părere Iliescu. El recunoaşte că, din punct de vedere politic, semnarea Tratatului cu Ucraina a fost un eveniment pripit, dar ?nu era momentul să se deschisă o asemena discuţie, mai ales că Băsescu făcea parte din Guvernul care trebuia să negocieze acest tratat şi, dacă avea ceva de spus, trebuia să spună atunci?.

Direct vizat de atacurile preşedintelui, Adrian Severin l-a acuzat la rândul lui pe Traian Băsescu că foloseşte ?politica externă doar ca o simplă unealtă pentru a face propagandă internă?. ?Nu ştiu de ce şi-a pierdut cumpătul preşedintele, ce l-a putut determina să facă aceste declaraţii?. În opinia ministrului de Externe de la vremea semnării acelui tratat, mesajul lui Băsescu se adresează Ucrainei, căreia îi demonstrează că ?baza juridică a relaţiilor noastre este strâmbă şi că România înţelege să-şi recupereze pierderile pe care le-a înregistrat cu semnarea tratatului?.

Un al doilea mesaj ar fi îndreptat către SUA, susţine Adrian Severin. În acest fel, România transmite Statelor Unite că ?relaţia noastră cu vecinul este tensionată, structural viciată, şi nu e cazul să se precipite cu încurajarea intrării sale în NATO?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close