Antena 3 CNN Politică Iliescu: Lustraţia, o lege de tip ceauşist. Cum mama dracului a ajuns Mărieş preşedinte de asociaţie?

Iliescu: Lustraţia, o lege de tip ceauşist. Cum mama dracului a ajuns Mărieş preşedinte de asociaţie?

Iliescu: Lustraţia, o lege de tip ceauşist. Cum mama dracului a ajuns Mărieş preşedinte de asociaţie?
Sursa foto: Ion Iliescu
30 Mar 2010   •   16:52

Legea Lustraţiei, adoptată în acest moment, echivalează cu o lege "de tip ceauşist", care nu are ce căuta într-un context democratic, el apreciind că aceasta ar avea efecte, poate, asupra lui Traian Băsescu, a declarat marţi, fostul şef de stat Ion Iliescu. Nervozitatea seniorului social-democrat a fost provocată de anunţul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase cum că o asemenea lege va fi adoptată în legislativ până pe data de 20 mai. Iritarea lui Iliescu s-a manifestat prin înjurături grele în momentul în care s-a infierbântat la auzul veştii că Anastase se întâlneşte cu mai vechiul său adversar preşedintele Asociaţiei 21, Teodor Mărieş pe care l-a acuzat că nu a participat niciodată la Revoluţia din decembrie 1989.

"Păi Legea Lustraţiei, astăzi, este, într-adevăr, o lege de tip ceauşist. Nu are ce să caute în context democratic. Şi ce valoare mai are ea? (...)Care e efectul Legii Lustraţiei acum? Poate pentru Băsescu, să nu poată să mai candideze", a precizat Iliescu, recţaionând la declaraţia făcută de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care a promis că Legea Lustraţiei va fi adoptată de Parlament până pe 20 mai.
Iritarea lui Iliescu a crescut când a dat citire unei ştiri referitoare la primirea preşedintelui Asociaţiei 21 decembrie, Teodor Mărieş de preşedintele Camerei Deputaţilor, în cadrul unei întâlniri pe tema Lustraţiei. "Preşedinta Camerei, Roberta Anastase, se întâlneşte ...Cu cine credeţi voi? Cu preşedintele Asociaţiei 21, Teodor Mărieş. Acest Teodor Mărieş nu are nici măcar calitatea de revoluţionar. Asociaţia 21 s-a creat de către cei care au fost pe baricade, în 21. El nu a fost acolo şi nimeni nu-i recunoasşte acest drept", a susţinut Iliescu la o dezbatere organizată de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pe tema "Târgu Mureş, martie 1990".
El a subliniat că toţi membrii fondatori ai Asociaţiei "21 Decembrie" s-au retras din cadrul acesteia, arătând că nu ştie cum a ajuns Mărieş preşedinte al acestui for.
"Nu ştiu cum mama dracului a ajuns ăsta (Teodor Mărieş, n.r.) preşedinte al acestei Asociaţii. Deci ăsta nu are funcţie politică. În statutului lor, este un fel de administrator al clădirii, care este asociaţia. Dar el şi-a arogat dreptul şi calitatea de a vorbi în numele asociaţiei, de a vorbi în numele revoluţionarilor", a mai spus Iliescu.
Fostul şef de stat l-a mai acuzat pe Mărieş că a "negociat" cu Procuratura pentru a primi copii după dosarele Revoluţiei, el apreciind că acesta nu are autoritatea de a gestiona astfel de dosare.
"Pe de altă parte, el (Mărieş, n.r.) a negociat cu Procuratura Generală ? ruşinea dracului ? şi copii după dosarele Revoluţiei îi sunt date lui, la Asociaţie. Pe ce chestie? Care este autoritatea lui ca să fie el cel care să adminstreze, să gestioneze documentele Revoluţiei? Vedeţi la ce mizerii se ajunge? Şi, din păcate, autorităţile actuale se înclină în faţa unor asemenea indivizi", a conchis Iliescu.
Liderul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a anunţat că iese astăzi din greva foamei, după întâlnirea cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în timpul căreia s-a stabilit un calendar clar pentru adoptarea Legii lustraţiei, care ar urma să treacă de Parlament până în 20 mai.
Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc
x close