Antena 3 CNN Politică Independenţii lui Oprea vor să-şi facă grup parlamentar la Senat. PNL încearcă recuperarea unui senator

Independenţii lui Oprea vor să-şi facă grup parlamentar la Senat. PNL încearcă recuperarea unui senator

Independenţii lui Oprea vor să-şi facă grup parlamentar la Senat. PNL încearcă recuperarea unui senator
Sursa foto: Senat
15 Dec 2009   •   15:43

Senatorii independenţi din gruparea Oprea încearcă în aceste zile să-şi mărească efectivul pentru a-şi crea propriul grup parlamentar la nivelul acestei cemerealegislative. Pentru crearea unui grup parlamentar mixt, independenţii au însă nevoie, potrivit Regulamentului, să dovedească sunt cel puţin opt senatori care solicită acest lucru. În prezent, ei susţin că ar fi atins această cifră prin dezertarea şi ralierea senatorului liberal Vasile Nedelcu. Doar că respectivul parlamentar a anunţat astăzi că nu a luat încă nici o decizie şi chiar dacă ar decide ieşirea din PNL, nu s-ar alătura independenţilor, ci ar dori să se retragă din politică. Surse parlamentatre susţin că liberalii fac eforturi pentru a-l readuce pe Nedelcu la vechea matcă pentru a nu permite lui Gabriel Oprea şi, implicit PDL, să înregistreze o victorie politică de imagine prin crearea unui nou grup parlamentar la Senat.

Constituirea unui nou grup înseamnă pentru membrii săi o serie de facilităţi, un loc în Biroul Permanent în viitoarea sesiune legislative, maşini de serviciu, birouri, personal, timp alocat în cadrul dezbaterilor parlamentare şi funcţii de conducere în cadrul unor comisii prin renegocierea algortmului parlamentar.

Viceliderul grupului parlamentarilor independenţi, Eugen Nicolicea a distribuit marţi presei o listă cu 16 deputaţi independenţi şi 8 senatori independenţi, printre aceştia figurând şi Vasile Nedelcu.

Senatorul Vasile Nedelcu a declarat însă că nu a demisionat din PNL şi nu a decis dacă să devină parlamentar independent, urmând să ia o decizie în zilele următoare. "Nu am luat o hotărâre. O să decid în următoarele zile", a precizat Nedelcu, care şi-a manifestat nemulţumirea faţă de graba cu care grupul parlamentarilor independenţi l-a trecut şi pe el pe lista senatorilor independenţi.

Vasile Nedelcu a explicat că a avut luni o discuţie cu parlamentarii independenţi cărora le-a spus că nu a hotărât încă dacă să devină şi el senator independent.

"Dacă ei m-au trecut pe listă nu înseamnă că sunt parlamentar independent. Am avut o discuţie aseară, dacă voi fi independent nu vreau să fac parte din grupul independenţilor, pentru că m-am săturat de politică. Nu vreau să mai văd aceste discuţii pe toate canalele. Asta a fost motivaţia iniţială" a mai spus Vasile Nedelcu.

Liderul grupului parlamenar al PNL din Senat Puiu Hasotti a subliniat, la rândul său, că a avut luni o discuţie cu Vasile Nedelcu care i-a comunicat că nu şi-a dat demisia din PNL.

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a arătat şi el că deşi senatorii PSD Sorin Chivu şi Laurenţiu Chirvăsuţă au înştiinţat Biroul Permanent că se vor declara independenţi, Vasile Nedelcu a solicitat ca cererea sa să nu fie discutată de membrii forului de conducere al Senatului.
"Doi colegi senatori, Chivu Sorin, de la Prahova, şi Chirvăsuţă Laurenţiu, de la Galaţi, s-au declarat senatori independenţi, urmând să funcţioneze în această calitate. Am fost încunoştiinţaţi de secretarul general ca mai există o cerere a domnului Nedelcu Vasile, de la Călăraşi, care a sunat dimineaţă şi, nefiind în localitate, a sunat dimineaţă şi a solicitat ca cererea dumnealui să nu fie pusă în discuţia Biroului Permanent", a declarat Ioan Chelaru.

Cererile devin operative în momentul în care senatorii care se declară independenţi se prezintă în plenul Senatului şi fac o declaraţie publică pe această temă.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close