Antena 3 CNN Politică Iohannis ia în calcul şi demisia din viitorul Guvern: Nimeni nu poate garanta că proiectul va funcţiona

Iohannis ia în calcul şi demisia din viitorul Guvern: Nimeni nu poate garanta că proiectul va funcţiona

Iohannis ia în calcul şi demisia din viitorul Guvern: Nimeni nu poate garanta că proiectul va funcţiona
Sursa foto: Traian Bãsescu
03 Dec 2009   •   12:06

Dacă construcţia politică care se va instala la guvernare după 6 decembrie nu va funcţiona în timp, edilul Sibiului Klaus Iohannis va pleca din guvern. Primarul a declarat miercuri că în politică nimeni nu poate oferi garanţii că proiectul pe care-l propune va avea şi succes. De aceea, Iohannis şi-a reiterat una din principalele sale de condiţii: asigurarea de către el, timp de şase luni, a unui interimat şi la primăria Sibiului, în paralel cu exercitarea funcţiei de premier, pentru a-şi asigura o retragere onorabilă în cazul în care prestaţia viitorului Executiv nu va evolua în direcţia dorită.

"Încă nu a încercat nimeni o astfel de construcţie în România: guvern politic cu un premier independent. În general în lume, se încearcă doarte rar astfel de combinaţii. Într-o democraţie ca a noastră, este un proiect foarte interesant. Cred în el, are şanse de reuşită, dar nimeni nu poate să garanteze că funcţionează. În cazul în care după un timp relativ scurt, de câteva luni de zile, vedem semne că nu funcţionează, mi se pare un lucru natural să existe o cale de ieşire care nu produce noi crize secundare. Aş putea să demisionez de la Primărie, să merg la Guvern şi, după trei luni de zile, să plec de acolo. Sibiul ar fi aruncat într-o campanie electorală care ar consuma şi nervi şi bani şi alte resurse şi eu m-aş întoarce să privesc de la distanţă ce se întâmplă la Sibiu, în condiţiile în care am fost votat de peste 80% dintre sibieni", a explicat Johannis.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că articolul 100 indice 1 din Legea 161/2003 îi permite ca după numirea în funcţia de premier să îşi menţină postul de edil pentru o perioadă de şase luni, aşa cum a solicitat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat dacă este necesară modificarea legii pentru a putea să-şi menţină postul de primar pentru şase luni, după numirea ca premier, Iohannis a spus că nu este necesară nicio modificare legislativă întrucât există o prevedere în acest sens în legea 161/2003, articolul 100, indice 1.

Legea priveşte unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei şi prevede, printre altele că "în mod excepţional, pentru persoanele numite, potrivit legii, de preşedintele României, de către Parlament, la propunerea acestuia, sau de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, birourile permanente ale Camerelor, în şedinţă comună, pot aproba, la sesizarea preşedintelui României, îndeplinirea în continuare a funcţiei care a generat cazul de incompatibilitate, dacă un interes public impune aceasta".

Johannis crede însă în şansele proiectului pe care îl propune pentru România. "Cred că şansa de eşec a unui posibil guvern condus de mine este mică, dar cred că este bine să ţinem cont şi de această variantă", a mai spus primarul Sibiului.

El a adăugat că se concentrează pe ceea ce ar trebui să făcut să se reuşească, mai puţin pe varianta de ieşire.

"Dacă întreaga construcţie nu funcţionează, sigur voi pleca de acolo", a susţinut Iohannis, precizând că a nu funcţiona înseamnă să nu poată fi rezolvate probleme cu care se confruntă ţara sau să apară divergenţe ireconciliabile între partidele politice care îl susţin.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close