Antena 3 CNN Politică Lazăr Comănescu depune azi jurământul pentru şefia Ministerului de Externe

Lazăr Comănescu depune azi jurământul pentru şefia Ministerului de Externe

Lazăr Comănescu depune azi jurământul pentru şefia Ministerului de Externe
14 Apr 2008   •   16:15

Traian Băsescu a semnat decretul de numire în funcţia de ministru de Externe a lui Lazăr Comănescu. Răspunsul preşedintelui a venit imediat după ce premierul i-a înaintat propunerea pentru şefia diplomaţiei române. Noul ministru de Externe, Lazăr Comănescu, va depune jurământul chiar marţi, la doar patru zile după demisia lui Adrian Cioroianu. Ceremonia de învestire în funcţie este programată la ora 15.00. Premierul l-a propus pe Comănescu pentru funcţia de ministru după ce s-a consultat cu preşedintele Traian Băsescu. Şi nu este prima oară când acesta primeşte propunerea de a conduce diplomaţia românească.

Un tehnocrat - soluţia pentru diplomaţia română
Lazăr Comănescu este o figură discretă pe scena politică românească. În vârstă de 59 de ani, el are o carieră de peste trei decenii în diplomaţie. A fost secretar de stat în Ministerul de Externe, în primul guvern al fostului premier Victor Ciorbea. A fost numit şef al misiunilor României la NATO şi Uniunea Europeană. Iar apoi a devenit, pentru o scurtă perioadă, ambasador al României la sediul Uniunii. Comănescu are studii economice şi are titlul de doctor în relaţii economice internaţionale.

Este, aşadar, un tehnocrat, considerat de premierul Călin Popescu Tăriceanu drept soluţia potrivită pentru a fi succesorul lui Adrian Cioroianu, care să conducă Ministerul de Externe în următoarele luni, până la alegeri. De altfel, Tăriceanu i-a mai propus lui Comănescu funcţia de şef al diplomaţiei române şi anul trecut, când ministrul de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu, a demisionat. Comănescu a refuzat însă după două zile de gândire. A fost desemnat în schimb Adrian Cioroianu, cel care zilele trecute şi-a prezentat demisia de onoare, după scandalul izbucnit în urma decesului unui român deţinut în Polonia.

Aflat încă la Bruxelles, Lazăr Comănescu a declarat pentru BBC, înainte ca nominalizarea sa să fie acceptată de preşedinte, că este onorat de propunerea pe care i-a făcut-o premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Lazăr Comănescu: sunt onorat de propunere -

Antena 3

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close