Liberalii, tot cu gândul la guvernare. Tăriceanu: PNL nu trebuie să se transforme într-un "căţeluş al PSD"

07 Dec 2009   •   15:53
Liberalii, tot cu gândul la guvernare. Tăriceanu: PNL nu trebuie să se transforme într-un "căţeluş al PSD" Cãlin Popescu Tãriceanu
Liberalii încep să dea semnale că sunt interesaţi de o eventuală coabitare cu PDL pentru constituirea unui guvern de dreapta. Cu Klaus Iohannis retras din cursa pentru postul de premier la propria sa iniţiativă şi Băsescu distanţat oficial la şaizeci de sutimi de Mircea Geoană pe drumul spre Cotroceni, membri marcanţi ai PNL au sugerat luni că o posibilă guvernare cu PDL nu ar fi atât de greu de înghiţit şi digerat. Condiţiile sunt însă clare pentru partizanii unei realuări a relaţiei de colaborare cu PDL: funcţia de premier şi garanţii din partea PDL că nu se va repeta experienţa Alianţei DA. În prezent, surse liberale susţin că există o serie de polemici între partizanii rămânerii în Opoziţie şi cei ai unei apropieri şi guvernări alături de PDL. Conform surselor citate, decizia oficială a acţiunilor viitoare ale PNL va fi luată însă după consultarea UDMR, cu care formaţiunea a semnat un acord de colaborare post electoral.
Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu a ieşit însă la rampă, pledând pentru necesitatea unei soluţii politice care nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe "ura împotriva lui Băsescu", şi nici să transforme PNL într-un "căţeluş al PSD".
"Mi se pare, în general în astfel de situaţii, că graba în luarea unor atitudini şi unor decizii este complet nejustificată. Normal ar fi, şi asta e valabil şi pentru PNL în principal, dar şi pentru ceilalţi, să se aştepte rezultatele definitive şi să nu se ia decizii pe baza unor exit-poll-uri care întotdeauna au o marjă de eroare, aşa cum s-a văzut şi în turul I", a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax.
În opinia sa, trebuie găsită o soluţie politică pentru scoaterea României din criză, care să nu se bazeze exclusiv pe ura împotriva lui Băsescu, la care PNL să-şi aducă contribuţia.
"În al doilea rând, cred că în acest moment, fără să existe o grabă în luarea unor decizii, trebuie cel puţin PNL-ul trebui să plece de la o analiză a situaţiei şi anume luni în şir de criză politică şi economică foarte gravă la care trebuie găsită o soluţie, iar această soluţie nu trebuie să se bazeze exclusiv pe ura împotriva lui Băsescu. Eu cred că trebuie găsită o soluţie raţională care să fie în interesul general, în interesul ţării, şi sigur această soluţie nu poate să fie decât o soluţie politică la care PNL trebuie să-şi aducă contribuţia ca unul din cele trei mari partide politice din România", a adăugat fostul lider PNL.
Întrebat dacă această soluţie poate fi inclusiv o alianţă sau o guvernare cu PDL, Tăriceanu spus că această soluţie politică trebuie discutată de liderii partidului, menţionând că o dezbatere în acest sens nu trebuie să persiste în atitudinea de "căţeluş al PSD-ului".
"Această soluţie politică trebuie discutată în cadrul partidului şi trebuie făcută o analiză politică serioasă a situaţiei şi în cunoştinţă de cauză la nivelul structurilor de conducere, al forurilor statutare trebuie luată o decizie. Cred că PNL trebuie să fie parte din toate aceste încercări politice care trebuie făcute pentru scoaterea României din criză. Nu avem încă rezultatul oficial al alegerilor, alegerile trebuiesc validate, dar cred că o analiză şi o dezbatere pe acest subiect sigur că trebuie făcute fără doar şi poate, fără ca să persistăm în această atitudine de a ne considera un fel de căţeluş al PSD-ului", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu ar prefera o a doua variantă dacă ar fi pus să aleagă între o alianţă cu PDL şi opoziţie. Totuşi, discuţiile cu PDL ar putea să înceapă să aibă sens dacă democrat-liberalii vin cu garanţia că liberalii vor avea premierul sau că va fi guvern de uniune naţională, remarcă vicele PNL.
"Dacă se propune în BPC rămânerea în opoziţie, voi vota pentru rămânerea în opoziţie. Eu nu exclud o alianţă cu PDL. Preferinţa mea este către opoziţie. Între o alianţă cu PDL şi opoziţie, prefer rămânerea în opoziţie", a susţinut Fenechiu.
El a detaliat însă condiţiile în care PNL ar fi interesată de o eventuală ofertă a PDL pentru guvernare: oferirea de garanţii , inclusiv pentru postul de premier. "Se poate ca PDL să vină cu o propunere foarte interesantă. Dacă ne oferă premierul, deja începe să aibă sens orice discuţie. Dacă PDL e de acord cu stabilirea unor politici ale PNL, pe care le-am convenit şi cu PSD, iar începe să aibă sens orice discuţie. Şi eu sunt de acord. Dacă Crin Antonescu va trece peste această problemă, poate vine şi ne propune, vine cu propunere de Guvern de uniune naţională, care ar trebui să fie condus de un independent", a subliniat Fenechiu.
Marius Vulpe, Antena3.ro

Parteneri
x close