Antena 3 CNN Politică Liderii PSD, PNL şi PC vor merge la noile consultări convocate de Băsescu

Liderii PSD, PNL şi PC vor merge la noile consultări convocate de Băsescu

Liderii PSD, PNL şi PC vor merge la noile consultări convocate de Băsescu
Sursa foto: Traian Bãsescu
16 Mar 2010   •   11:18

Cotroceniul a rezervat pentru liberali, social-democraţi şi conservatori o nouă rundă de consultări pe tema revizuirii Constituţiei, marţi, la ora 18,00, după ce ieri delegaţiile PNL, PSD şi PC au părăsit discuţiile iniţiate de preşedintele Traian Băsescu, protestând faţă de convocarea la aceste convorbiri a grupului parlamentarilor independenţi, structură care nu este recunoscută de niciuna din formaţiunile politice din Opoziţie.
la consultări pe tema parlamentului unicameral şi a reducerii numărului de parlamentari, a anunţat
Preşedintele Traian Băsescu a precizat luni seară, după consultări, că invitaţia se adresează liderilor celor două formaţiuni care au părăsit consultările de luni din cauza prezenţei grupului parlamentarilor independenţi.
Şeful statului a pus protestul lui Crin Antonescu şi Victor Ponta pe seama "reacţiilor acestora de început", ca preşedinţi de partide proaspăt aleşi, care doresc să-şi fixeze statutul în raport cu Guvernul. "Numai că aici nu erau la guvern, erau la preşedinte, carte îi invitase la nişte consultări care vizează interesul naţional", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a reamintit că preşedintele PNL a fost prezent la o alt rundă de consultări, pe 6 noiembrie 2009, la care a participat şi grupul independenţilor din Parlament.

"Pe 6 noiembrie, în această formulă, am mai avut o astfel de întâlnire, deşi astăzi a existat o reacţie a dlui Antonescu care n-a dorit să mai rămână la discuţii datorită prezenţei grupului independenţilor. Pe 6 noiembrie, când obiectivul dânsului era desemnarea dlui Iohannis, a rămas la discuţii cu independenţii în sală", a spus Traian Băsescu, potrivit căruia neinvitarea unui grup parlamentar la consultări politice cu şeful statului este neconstituţională.

Liderii celor două formaţiuni din opoziţie au precizat luni seară că vor onora noua invitaţie prezidenţială la consultări. PC a acceptat la rândul său invitaţia preşedintelui Traian Băsescu de a participa, marţi, la discuţiile pe tema modificării Constituţiei, delegaţia care va merge la consultări fiind alcătuită, ca şi luni, din Daniel Constantin, Bogdan Ciucă şi Sergiu Andon.

Totuşi, liderul PNL Crin Antonescu a calificat luni seară, la Antena 3, drept "penibilă" încercarea preşedintelui Traian Băsescu de a replica plecării delegaţiei liberale de la consultări amintind de consultările pe tema premnierului de anul trecut.
"A fost penibilă încercarea preşedintelui, a spus cel puţin un neadevăr în intervenţia sa, că atunci - a propos de proiectul Johannis - când am fost ultima oară cu toţii, deci în acelaşi timp, reprezentanţii partidelor parlamentare şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, ar fi fost şi independenţii. Nu au fost niciun fel de independenţi, nici nu existau pe vremea aceea, au fost reprezentanţii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, pe care nici astăzi nu l-am pus în cauză pentru că sunt oameni care candidează cu această identitate, primesc voturi, în urma acelor voturi sunt în Parlament, ştie lumea cine sunt, de unde să-i ia şi unde să-i lase", a afirmat Antonescu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cea mai detaliată hartă a creierului uman realizată vreodată
x close