Antena 3 CNN Politică Marea finală: Sorin Oprescu şi Vasile Blaga, faţă-n faţă

Marea finală: Sorin Oprescu şi Vasile Blaga, faţă-n faţă

Marea finală: Sorin Oprescu şi Vasile Blaga, faţă-n faţă
11 Iun 2008   •   20:41

Lupta pentru Primăria Capitalei a intrat în linie dreaptă. Duminică, bucureştenii sunt chemaţi să îşi aleagă cel mai bun administrator al oraşului. Candidatul independent Sorin Oprescu şi reprezentantul PD-L în cursa pentru Capitală, Vasile Blaga s-au confruntat în cadrul emisiunii "Eu cu cine votez?", ajunsă la marea finală.

POLUAREA...

Printre subiectele atinse s-a numărat şi poluarea din Capitală. Intervievatul Vasile Blaga recunoaşte că "poluarea este una dintre problemele importante ale Bucureştiului". Urmează o clasificare a tipurilor de poluare după provenienţă: "70 % provine de la maşinile aflate în trafic, restul - de la cele 5 electrocentrale, de la activităţile comerciale, din construcţii", afirmă Blaga.



Candidatul PD-L enumeră, apoi, măsurile pe care le va lua pentru a combate această problemă.

"Cea mai importantă măsură care trebuie luată este aceea de a reduce timpul pe care îl petrec maşinile în trafic. Eu îl voi înjumătăţi. Voi reduce reţeaua de transport poluantă. Voi creşte numărul de tramvaie şi numărul troleibuzelor".

O altă măsură pe care Blaga spune că o va implememta este cea legată de trasnportul alternativ.

"Va trebui să dezvoltăm şi reţelele de trasnport pentru biciclete", afirmă Vasile Blaga.

Nici spaţiile verzi nu au scăpat de îmbunătăţiri.

"Pomii au o mare capacitate de absorbţie, aşa că voi continua plantarea celor 200 000 de platani pe axele centrale ale Capitalei. Vom transforma cea mai mare parte a spaţiilor verzi în parcuri şi vom reface centura verde", adaugă candidatul PD-L.

Contracandidatul lui Vasile Blaga, Sorin Oprescu e preocupat şi el de poluarea bucureşteană. Are şi un plan pentru a o combate:

"Trebuie oprită agresiunea împotriva parcurilor care au devenit o mană cerească oentru imobiliare imobiliare".



Oprescu promite să se ţină tare şi să nu cedeze în faţa tentaţiilor.

"Nu voi da niciun fel de aprobare de retrocedare sau de construcţie in parcuri şi o să le pun atâţia pomi încât or să se rătăcească atunci când se întorc acasă de la serviciu", spune candidatul independent.

Oprescu aminteşte şi de recordul nefericit pe care îl deţine Capitala şi de ceea ce intenţionează să facă în calitate de primar.

"Bucureştiul ocupă primul loc în ceea ce priveşte poluarea, iar poluatorii vor trebui să plătească şi aici mă refer la cei care circulă în maşini mari, negre, din care Bucureştiul se vede altfel", a precizat Sorin Oprescu.

TRAFICUL...

Alt punct pe ordinea de zi a fost traficul, problemă stringentă pentru bucureşteni.

Vasile Blaga reaminteşte că principalul său angajament este acela de a reduce la jumătate timpul pe care bucureştenii îl petrec în trafic.

?Din aprilie anul viitor, voi închide inelul principal şi voi construi trei pasaje, la Răzoare, Iancului şi Piaţa Sudului.



Următorul procedeu de a fluidiza traficul, pe care Vasile Blaga îl aduce în discuţie include o diametrală nord-sud la actuală axă nord-sud Buzeşti-Berzei-Uranus şi o măsură ce priveşte trasnportul public integrat, candidatul PD-L precizând că ?locul metroului este la Autoritatea de Transport Metropolitană?.

Blaga spune că va construi 100.000 de locuri de parcare şi că va implementa sistemul de management al traficului.

Totodată, candidatul PD-L anunţă că va delimita culoare unice pentru mijloacele de trasnport în comun, autoutilitare şi poliţie.

În replică, Sorin Oprescu spune că, "oricât ar promite cineva, problema traficului nu se va soluţiona curând". Totuşi, propune şi el măsuri de diminuare a timpului pe care locuitorii Capitalei îl petrec în trafic.



"Voi termina inelul 1 de circulaţie, inelul intern. A fost făcută deja o prefiguraţie pentru cel de-al doilea inel de circulaţie. Rămâne de lărgit o serie întreagă de bulevarde şi străzi, de finalizat linia de centură, pasajele importante din Bucureşti, Răzoare, Piaţa Sudului, Mihai Bravu cu Dimitrov, Bucur Obor, pasajele peste Dâmboviţa. Vom extinde metroul uşor pe cheiul Dâmboviţei şi vom face două autostrzi pe poziţia nord-sud, est-vest ca să parcurgem mai uşor Bucureştiul".

BLAGA CĂTRE OPRESCU

A venit şi rândul candidaţilor să îşi adreseze întrebări.

Astfel, Vasile Blaga începe prin a-i reaminti candidatului independent că a promis în campanie reducerea cu 15% a preţului medicamentelor, deşi nu primăria se ocupă de acest aspect, şi realizarea a 80.000 de locuinţe sociale.

Candidatul PD-L în întreabă pe Sorin Oprescu de unde va avea bani pentru ultimul proiect şi la ce alte idei va renunţa pentru a-l implementa, mai ales că aceste cheltuieli însumeanză bugetul primăriei pe 5 ani.



Oprescu îi spune că trebuie că "proiectele trebuie să existe pentru a se obţine finanţările şi la jaful ăsta din primărie, una dintre componentele financiare o reprezintă şpaga alora, de la primar, la ultimul".

Candidatul independent spune că s-a angajat să demareze acest proiect, despre care în trecut au existat numai promisiuni.

În urma unui schimb de replici dintre cei doi, Oprescu ajunge să îi spună lui Blaga că gândirea acestuia "se reduce la a vămui şi la a fi poliţist", iar cel din urmă se apără, zicând că Oprescu circulă cu buletinul prin UE şi datorită lui.

CORUPŢIA...

Un alt aspect al campaniei electorale dezbătut de cei doi este cel al corupţiei din Primăria Capitalei.

Vasile Blaga spune că, pentru a combate acest aspect negativ se va folosi de toate practicile utilizate în Europa.

"Pentru a elimina corupţia, trebuie obligatoriu să rupi legătura între cetăţeanul petent şi cel care o rezolvă". Dintre măsurile enumerate fac parte un telefon direct cu primarul, un program informatic prin care bucureştenii vor cunoaşte în permanenţă stadiul în care se află rezolvarea cererilor şi utilizarea transparentă a fondurilor publice".



Oprescu spune că atunci când el va deveni primarul Capitalei, "veţi vedea ce înseamnă să fii independent, să nu facă nimeni presiuni asupra ta să pui borduri de dimineaţă până seara". Candidatul independent promite că "oamenii nu vor veni de 100 de ori la primărie şi ncii nu vor primi răspun prim copiii lor, peste 20 de ani".



Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close