Antena 3 CNN Politică Minorităţile, ironizate de Băsescu: V-aţi înţeles cu Antonescu? Cine îl propune pe Iohannis de fapt? (VIDEO)

Minorităţile, ironizate de Băsescu: V-aţi înţeles cu Antonescu? Cine îl propune pe Iohannis de fapt? (VIDEO)

Minorităţile, ironizate de Băsescu: V-aţi înţeles cu Antonescu? Cine îl propune pe Iohannis de fapt? (VIDEO)
Sursa foto: Traian Bãsescu
05 Noi 2009   •   17:35

Preşedintele Traian Băsescu şi-a început cu mici ironii noua rundă de consultări politice cu partidele pe tema nominalizării unui nou premier. Dacă data trecută a luat în râs cunoştinţele de istorie ale liderului liberal Crin Antonescu, de această dată şeful statului s-a amuzat pe seama pretenţiilor reprezentanţiilor grupului minorităţilor naţionale care îl arogau pe edilul Sibiului, Klaus Iohannis ca propria lor propunere.

După ce i-a uratla mulţi ani celui care ieri a împlinit 58 de ani, liderul acestui grup, Varujan Pambuccian a intrat în temă exprimându-şi regretul că parlamentarii minorităţilor nu au venit primii cu ideea propunerii lui Iohannis pentru postul de premier.

"V-aţi înţeles înainte cu Crin Antonescu? Cine îl propune de fapt?", a întrebat preşedintele, amuzat şi vadit ironic, înainte de a reitera că nu este dispus să gireze un prim-ministru susţinut de Coaliţia Grivco, o variantă care nu este a minorităţilor, ci a lui Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc.

"N-a fost propunerea de la dumneavoastră", a reamintit şeful statului.

Imperturbabil, Pambuccian i-a explicat preşedintelui că grupul său parlamentar şi-l asumă pe Iohannis deoarece este reprezentant al Forumului Democratic al Germanilor din România, minoritate reprezentată în legislativul României.

"Acum regret că nu ne-a dat prin cap să venim noi cu propunerea asta şi să îl întrebăm, evident, dacă o primeşte înainte. Nici măcar nu ne-am gândit că grupul nostru ar putea să dea un prim-ministru. Acum, dacă stau să mă gândesc la rece, noi am avea chiar două variante, dar deja cred că este prea târziu. Eu cred că grupul nostru are două persoane care pot, prin experienţa pe care o au, să poată accede la asemenea funcţie, domnul Iohannis şi domnul Vainer", a spus Varujan Pambuccian.

"Iată o propunere interesantă", a reacţionat şeful statului.




Varujan Pambuccian a precizat însă că nu l-a consultat pe Vainer, explicând că a fost doar o propunere spontană.

"Lucrul pe care l-am hotărât prin vot a fost susţinerea domnului Iohannis ca reprezentant al grupului nostru şi subliniez lucrul acesta. Noi nu-l considerăm nici reprezentant al vrunui partid, nici reprezentant ... OK, l-a propus un partid, dar nu este membru al acelui partid, este membru al grupului nostru", a explicat Pambuccian, precizând că se referă la Forumul Democrat German, reprezentat în grupul parlamentar al minorităţilor.

După finalizarea discuţiilor cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, consultările de la Cotroceni vor continua cu autoproclamatul de grup al independenţilor condus de ex-pesedistul Gabriel Oprea. Delegaţiile UDMR, PNL şi PSD au fost invitate la discuţii pentru intervalul orar 18.30 ? 20.30, democrat-liberalii fiiind lăsaţi la urmă.

Dealtfele, actorii politici angrenaţi în lupta pentru impunerea premierului sunt în continuare pe poziţii ireconciliabile. Băsescu a anunţat că va desemna un premier politic care să treacă de Parlament, din rândurile partidului cu cei mai mulţi parlamentari, pe fondul unui posibil guvern de dreapta PNL-PD-L.

Majoritatea parlamentară formată din PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor îşi menţine însă susţinerea pentru nominalizarea proimartului Sibiului, Klaus Iohannis ca premier.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close