Antena 3 CNN Politică Moţiune simplă a PSD pe pensii militare, depusă la Senat: Social-democraţii cer demisia ministrului Oprea

Moţiune simplă a PSD pe pensii militare, depusă la Senat: Social-democraţii cer demisia ministrului Oprea

Moţiune simplă a PSD pe pensii militare, depusă la Senat: Social-democraţii cer demisia ministrului Oprea
Sursa foto: Ion Toma
28 Apr 2010   •   13:03

Senatorii PSD+PC au depus, miercuri, moţiunea simplă cu titlul "Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români". Semnată de 36 de senatori social-democraţi şi de doi liberali, moţiunea simplă solicită demisia ministrului Apărării, Gabriel Oprea, pentru "ambiguitatea" şi "inconsecvenţa" acestuia privind pensiile militarilor. Anunţul a fost făcut de liderul grupului, Ioan Toma, după o pauză de consultări cerută de grupul său parlamentar la dezbaterea proiectului legii pensiilor. Demersul social-democrat a fost pus în aplicare imediat după ce plenul acestei camere a decis astăzi respingerea amendamentului PSD prin care se propunea exceptarea pensiilor militarilor de la prevederile legii sistemului unitar de pensii întocmită de guvern, cu alte cuvinte prezervarea pensiilor speciale pentru cadrele militare intrate în rezervă. Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti a anunţat că textul moţiunii a fost semnat, în numele PNL, de liderul şi viceliderul grupului liberal.

Ioan Toma a amintit că PSD a susţinut ca pensiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională să fie reglementate conform practicilor Uniunii Europene şi NATO, adică să fie scoase din textul Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

În opinia liderului senatorilor PSD, acest demers este justificat "având în vedere duplicitatea de care au dat dovadă toate discursurile făcute de cei care guvernează, având în vedere poziţia PDL, cât şi a independenţilor".

În textul moţiunii se precizează că demersul social-democraţilor vine ca urmare a "declaraţiilor politice ambigue şi acţiunilor inconsecvente ale ministrului Apărării Naţionale, domnul Gabriel Oprea" şi că moţiunea reprezintă "un răspuns politic, legitim, dar, mai ales, necesar în cadrul dezbaterii din sectorul pensiilor".
Semnatarii moţiunii susţin că Guvernul Boc a propus un proiect de lege "aşa-zis nou", al cărui cuprins este, în proporţie de peste 95%, textul actualei Legi 19/2000, pentru că "vrea să se laude cu o nouă lege, copiată după cea veche, denumită altfel, numai pentru că legea interzice ca denumirea unui proiect de act normativ nou să fie aceeaşi cu al unei legi în vigoare".
Totodată, în cadrul moţiunii se precizează că proiectul legii pensiilor, propus de actualul Guvern, aduce grave prejudicii materiale şi morale tuturor categoriilor de pensionari, mai cu seamă pensionarilor militari din România.
"Credem ca este de comentat duplicitatea Ministrului Apărării în modul de abordare a problematicii, a interesului pe care îl manifestă în susţinerea militarilor chiar cu riscul demisiei, contradicţiile dintre acesta şi membrii Guvernului, dar şi subordonarea faţă de primul-ministru, privind propunerea de recalculare a pensiilor mai mari de 3.000 lei", arată semnatarii moţiunii în textul documentului.
Ministrului Apărării, Gabriel Oprea I se reproşează faptul că nu a amintit Executivului că proiectele de acte normative iniţiate, referitoare la securitatea naţională, la alocaţiile bugetare destinate ministerelor şi serviciilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale se impun a fi avizate de CSAT, dar şi că nu face altceva decât "să arunce cu praf în ochii militarilor, întrucât orice modificare a Legii 164 atrage după sine multe amputări financiare".
Iniţiatorii îi atrag atenţia, totodată, ministrului Apărării, Gabriel Oprea asupra faptului că senatorii independenţi nu au depus niciun amendament pentru susţinerea militarilor şi nu au susţinut la vot amendamentele depuse de senatorii PSD.
În document se apreciază că proiectul legii sistemului unitar al pensiilor publice este "nefundamentat, contradictoriu şi incoerent, reprezentând o improvizaţie legislativă, care nu numai că nu ţine seama de opiniile şi amendamentele diferitelor categorii sociale, dar nu ţine cont nici de opinia specialiştilor în domeniu".
"Domnul ministru Gabriel Oprea se pare că nu se hotărăşte pe care soclu să-şi urce cele patru stele de general: pe cel parlamentar, guvernamental sau chiar prezidenţial", se precizează, de asemenea, în textul moţiunii, semnatarii acestuia acuzându-l pe ministrul Apărării de faptul că face declaraţiile "dinadins ambigue şi foarte calculate, făcute cu diverse ocazii".
"În Plenul Senatului, la Guvern, dar şi la şedinţa de la Cotroceni, cât şi în întâlnirile cu pensionarii, se poate constata uşor că domnul Oprea face dovada unui caracter duplicitar, adoptând poziţii politice diferite, în conjuncturi diferite", se arată în moţiune.
În moţiunea se vorbeşte şi despre "fariseismul independenţilor", despre care se afirmă că nu este uşor de remarcat, având în vedere că declaraţiile şefului lor, Gabriel Oprea, nu au suport faptic.
"Stimabili membri ai Grupului Parlamentar Mixt şi Independent, unde sunt amendamentele dumneavoastră care să-i susţină pe militari? La comisiile de specialitate, independenţii nu au depus niciun amendament, prin care să arate susţinerea pentru îmbunătăţirea situaţiei pensionarilor din România. Ba mai mult, aceştia au votat împotriva amendamentelor propuse de Grupul PSD+PC in favoarea pensionarilor, făcând jocul puterii", se subliniază în textul moţiunii.
Semnatarii moţiunii apreciază că "strategia de luptă" adoptată de "domnul General Gabriel Oprea" a fost una destul de simplistă, acesta încercând să facă "o diversiune", el încercând să inducă în eroare atât Senatul, Guvernul, cât şi Preşedinţia cu declaraţii ambigue, care să lase loc interpretărilor, dar care să dea pensionarilor militari impresia ca dânsul le susţine interesele.
"De fapt, se poate deduce că intenţia domnului Oprea de a alimenta o dezbatere în favoarea pensiilor militare are un cu totul alt substrat decât grija ipocrită faţă de bunăstarea acestei categorii sociale. Este vorba despre faptul că îşi doreşte ca viitorul său partid să fie construit pe structura cadrelor militare", se precizează în textul moţiunii.

Moţiunea simplă depusă de PSD urmează să fie dezbătută în plenul acestei Camere în data de 3 mai. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a precizat că, potrivit prevederilor Regulamentului, moţiunea trebuie să fie dezbătută de Senat în termen de şase zile de la data la care a fost depusă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: motiune PSD Senat aparare pensii militari
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close