Antena 3 CNN Politică Năstase îşi freacă mâinile: Roberta Anastase poate fi revocată cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi

Năstase îşi freacă mâinile: Roberta Anastase poate fi revocată cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi

Năstase îşi freacă mâinile: Roberta Anastase poate fi revocată cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi
Sursa foto: Roberta Anastase
19 Mar 2009   •   14:06

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Adrian Năstase a obţinut o mică victorie în meciul de orgolii purtat cu preşedintele Roberta Anastase. Comisia pentru regulament a dat curs pozitiv solicitării sale privitoare şi la alegerea sau revocarea preşedintelui Camerei "cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi" şi nu cu cel al majorităţii deputaţilor existenţi cum s-a procedat până în prezent.
"Membrii Comisiei pentru regulament au aprobat, cu unainmitate de voturi, modificarea tuturor articolelor din regulamentul Camerei Deputaţilor care cuprindeau formularea "cu votul majorităţii deputaţilor", introducându-se formularea "cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi". Această modificare a fost făcută pentru a pune de acord respectivele texte cu dispoziţiile Deciziei CCR nr. 989 din 1 octombrie 2008. Au fost modificate şi acele prevederi regulamentare în care se regăseau referiri privind listele electorale şi circumscripţiile electorale prin punerea de acord cu prevederile legii electorale aflate în vigoare", se arată într-un comunicat al comisiei de resort.
Membrii comisiei au dat astfel câştig de cauză solicitării făcute, în şedinţa de Biroul Permanent din 11 martie, de vicepreşedintele Adrian Năstase. Deputatul PSD a explicat că există o decizie a Curţii Constituţionale prin care s-a generalizat "o prevedere care privea doar hotărârile referitoare la activitatea legislativă", şi care s-a aplicat şi în cazul trecerii dosarului său prin Parlament cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi Folosindu-se de acest precedent, Năstase a pledat pentru punerea în acord cu decizia CCR a tuturor articolelor din Regulament care se referă la majoritatea necesară pentru vot, nu doar la cel privind răspunderea ministerială.

Zelul procedural al deputatului PSD poate fi explicat de conflictul pe care îl are cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Preşedintele Camerei este perceput de Năstase ca unul din artizanii şi instrumentele ridicării imunităţii sale parlamentare în Parlament, susţin surse social-democrate. La rândul său, Anastase, siderată de desele intervenţii ale deputatului social-democrat în şedinţele de Birou Permanent ale Camerei, a preferat să treacă peste cutuma parlamentară şi să-şi schimbe locul pe scaun pentru a nu se mai afla în proxima vecinătate alui Năstase.
Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close