Antena 3 CNN Politică Nervi de senatori: Bugetul, dotările și miasmele Senatului, puse pe seama Camerei Deputaților

Nervi de senatori: Bugetul, dotările și miasmele Senatului, puse pe seama Camerei Deputaților

Nervi de senatori: Bugetul, dotările și miasmele Senatului, puse pe seama Camerei Deputaților
Sursa foto: Senat
20 Feb 2009   •   16:02

Sinusurile senatorilor freamătă indignate, în timp ce gândurile lor ?bune? iau calea spre colegii deputați cre au avut grijă să le ofere condiții bune de lucru înainte de preluarea de către Senat a aripii din Palatul Parlamentului destinată activității sale. Supărarea membrilor Camerei Superioare ale Parlamentului nu mai cunoaște margini după ce reducerile de buget dictate pentru noul an din rațiuni de criză i-au văduvit de banii necesari pentru continuarea amenajării lifturilor și subsolurilor acestei Camere, lăsate în stare deplorabilă de către Camera Deputaților. În ultima ședință a Biroului Permanent al Senatului, aleșii și-au vărsat nervii pe colegii deputați care au găsit de cuviință să-și reducă cheltuilile cu aceeași sumă ca și ei, 100 de miliarde, deși bugetul Camerei Deputaților este trei ori mai mare decât cel al Senatului.
Senatorii privesc cu jiind spre dotările de care dispun deputații. Lifturi curate, săli de lucru pe măsură, cazări fără probleme, subsoluri care să nu rupă nasul aleșilor și un restaurant unde își pot reîncărca bateriile consumate reprezintă principalele motivele de invidie simție de membrii Camerei Superioare.
La Senat, ultima ședință a Biroului Permanent a oferit prilejul refulării publice. Conform stenogramei postate pe site-ul instituției, unii membrii ai Biroului s-au plâns președintelui Senatului Mircea Geoană de mirosurile care vin de la subsol și care îi omoară de fiecare dată când apelează la lifturi pentru a ajunge la comisii.
Totodată, ultimele reduceri făcute la bugetul acestei camere legislative i-a pus pe senatori în fața unei situații inedite: pentru serviciile de cazare aleșii nu au bani decât până la începutul verii, în timp ce pentru contractele de amenajare aflate în curs de derulare nu mai există bani pentru plata lor.
Chelaru: ?Senatul, ruda săracă a Camerei Deputaților?
Toată această stare jalnică de lucruri a fost aruncată în curtea Camerei Deputaților, pe care senatorii nu au ezitat să o acuze de inechitate, pornind de la bugetul de trei ori mai mare, până la dotările și locațiile deficitare preluate prin mutarea Senatului în clădirea Parlamentului.
?Noi , Senatul, am venit... suntem practic ruda săracă a camerei Deputaților. Investițiile, lifturile. Subsolurile, arhiva, biblioteca sunt toate deja în derulare. Avem contracte, nu mai avem cu ce să cu ce să plătim. Suntem în postura în care Senatul va fi chemat în judecată de furnizorii de servicii sau de cei care lucrează, pentru că noi am rămas din 67 de miliarde de lei, cât aveam planificat, super redus la limita existenței, am rămas cu 17 miliarde. Nu mai avem cu ce plăti nici ceea ce s-a făcut până acum? a dat tonul nemulțumirilor chestorul Senatului, social-democratul Ioan Chelaru.
Susținut de colegii din PSD și PNL, Chelaru a acuzat virulent inechitatea la care este supus Senatul în raport cu Camera Deputaților. ? Mi se pare inechitabil că Senatul are cel mai redus buget din istoria sa. Din acesta, redus, s-au mai luat 100 de miliarde. La Camera Deputaților, după ce nu s-a redus, dimpotrivă, a crescut cu 22%, suma redusă este tot de 100 de miliarde. Deci la un buget de trei ori mai mare ca al Senatului, s-a redus 100 de miliarde, la noi s-a redus tot cu 100? a subliniat chestorul Senatului.
La rândul său, liberalul Dan Radu Rușanu s-a plâns că în ciuda acestei situații, Senatul este băgat în continuare de presă și opinia publică în aceeași găleată cu cealaltă cameră legislativă.
Nasul senatorilor, mutat de miazmele subsolului moștenit de la Camera Deputaților
Acuzațiile de inechitate au continuat, sentorii aducându-și aminte de condițiile mult mai proaste în care sunt nevoiți să lucreze, în comparație cu deputații.
?O să murim de mirosuri aici pentru că toate lifturile au rămas cu corespondență cu subsolul și o să murim de mirosuri sau mai știu de ce infecții. Noi am fost dezavantjați de Camera Deputaților pentru că , în toți acești ani de când ne-am mutat aici Camera a avut prevederi bugetare pentru refacerea tuturor încăperilor pe care noi le-am preluat abia anul trecut, deși patru ani de zile ne-am chinuit să le luăm de la Cameră. Nu știu pe ce au cheltuit banii, că nici măcar liftul de marfă nu au fost în stare să ni-l repare? a preluat ștafeta nemulțumirilor chestorul PDL, Dumitru Constantin.
Restaurantul, veche rană pe orgoliul senatorilor
Senatorii au criticat și faptul că noile tăieri bugetare împiedică finalizarea lucrărilor la restaurantul propriu, un alt măr al discordiei întreținut în ultimul an de refuzul deputaților de a le ceda una dintre locațiile unde aceștia servesc masa.
Cireașa de pe tort a fost pusă de către secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu care le-a comunicat că reducerea fondurilor afectează și posibilitățile de cazarea la hoteluri a senatorilor din provincie.
?Am redus bugetul cu 8,9 milioane pentru cercetare. Am rămas fără bani pentru investiții. A trebuit să găsim soluții pentru cazarea domnilor senatori la hotel, întrucât suma carea era alocată era mai mică și ne ajungea până în lunile mai, iunie, deoarece față de legisltura trecută, când veam doar 30 de senatori, acum avem peste 89 cazați? a precizat Vasiliu, făcând pe mesagerul veștilor proaste.
Pus față în față cu supărarea senatorilor, Geoană le-a promis că va purta o discuție cu conducerea Camerei Deputaților pentru a soluționa această inechitate.
?Viața este dură, banii mai puțini. Este un dezechilibru masiv de resurse ți în contoinuare suntem privați de anumite resurse? a conchis Geoană, criticând și avantajele și privilegiile pe care deputații le-au dobândit prin ?dreptul primului sosit?
Marius Vulpe, Antena.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close